Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny koszyczek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
jajko 2
mleko 3,2% 500 ml
olej 1/3 szklanki
cukier kryształ 1/2 szklanki
cukier 1 łyżka
drożdże 100 g
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny koszyczek

Kroki postępowania

1
Mleko i pół szklanki cukru podgrzać drożdże i mleko . Na koniec wsypać cukier waniliowy i dodać olej. Wszystko dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Krok 1 - Wielkanocny koszyczek  foto
2
Po tym czasie z ciasta robimy warkocz i formujemy z niego koszyk.
Krok 2 - Wielkanocny koszyczek  foto
3
Osobno formujemy ucho koszyka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy obydwa elementy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ucho ze spodem koszyczka łączymy wykałaczkami . Wtedy koszyczek będzie mocno się trzymał.
Krok 3 - Wielkanocny koszyczek  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 21.04.2015 08:08
extra koszyczek
Ola1young 31.03.2015 13:32
swietny koszyczek
jagoda5913 31.03.2015 09:53
Super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak