Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny keksik

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125 g
cukier puder 0,5 szklanki
jaja 3 szt
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
bakalie 150g suszone figi, rodzynki i orzechy
polewa toffi 1op do dekoracji
orzechy laskowe 1 garść do dekoracji siekane

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny keksik

Kroki postępowania

1

Figi, orzechy pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Wielkanocny keksik foto
2

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Krok 2 - Wielkanocny keksik foto
3

Kolejno wbijać jajka, po każdym dokładnie miksując.
Krok 3 - Wielkanocny keksik foto
4
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Krok 4 - Wielkanocny keksik foto
5

Dodać wcześniej przygotowane bakalie i wymieszać.
Krok 5 - Wielkanocny keksik foto
6
Przełożyć do małej tortownicy (18cm średnicy, można upiec także w keksówce), piec około 35 minut w 180 stopniach.
Krok 6 - Wielkanocny keksik foto
7

Wystudzić, polać polewą (użyłam toffi) i posypać dowolną posypką (siekane orzechy laskowe)

Krok 7 - Wielkanocny keksik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 06.05.2015 13:38
duża ilość bakalii tak lubię
Magula 22.04.2014 09:15
Super pyszności u Ciebie
Jadwiga/Jaga85 21.04.2014 21:52
Smacznie!!!
Czyki 21.04.2014 20:42
I ta czekolada na wierzchu, obłędnie wygląda Twój keksik:)
Renata9 21.04.2014 19:47
pyszne ciacho
Aleksandra/Olcia 21.04.2014 19:29
smakowity
Grazyna0211 21.04.2014 18:08
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak