Wielkanocny chlebek z jajkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g durum/semolina
  • woda letnia

    250 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże

    15 g świeże
  • jajo ugotowane na twardo

    4-8 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie;
Do dużego półmiska wsypać mąkę, dodać sól, cukier i powoli mieszając wlewać wodę z drożdżami;
Krok 2 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
Gdy składniki się połączą, przenieść zawartość półmiska na stolnicę i wyrabiać ręcznie ok. 10-15 minut, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta;
Krok 3 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
Wyrobione ciasto przykryć sciereczką i odstawić w miejsce wolne od przeciągów do wyrośnięcia (ok.1h);
Krok 4 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
Wyrośnięte ciasto lekko odgazować;
Krok 5 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
A następnie przenieść na stolnicę i wyrobić jeszcze raz (wystarczy kilka minut wyrabiania). Z wyrobionego ponownie ciasta można zacząć formować chlebki z jajkiem dowolnego kształtu. W następnych krokach pokażę kilka propozycji: koszyczek, zajączek, kurka, ozdoba z jajek na stół; Ciasto które nie jest używane do formowania chlebków, przykryć wilgotną ściereczkąby nie wysychało;
Krok 6 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
Koszyczek: uciąć mały kawałek ciasta i zrolować je tak by powstał wałek ciasta,które następnie zwinąć w koło;
Krok 7 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
Zwinięte ciasto lekko rozwałkować tak by powstało równomierne dno koszyczka;
Krok 8 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
uciąć kolejny kawałek ciasta, zrolować, złożyć na pół i przekręcić wokół własnej osi by powstał "kręcony" wzór
Krok 9 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
tak zrobiony kawałek ciasta ułożyć wokół brzegu dna koszyczka, lekko przycinąć;
Krok 10 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
w zależności od wyskości jaką chce się uzyskać powtórzyć kilkakrotnie poprzedni krok;
Krok 11 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
W podobny sposób zrobić rączkę. Do koszyczka można od razu włożyć jajko/jajka lub upiec "sam" i włożyć wielkanocne smakołyki po upieczeniu; Wielkość i kształt może być dowolnie zmieniany;
Krok 12 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
Zajączek: uciąć kawałeczek ciasta wielkości jajka , rozwałkować, a następnie wyciąć z niego "brzuszek" zajączka, ciastem oblepić jajko ugotowane na twardo;
Krok 13 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
odciąć kolejne dwa kawałki z których wyciąć proporcjonalnie do wielkości brzuszka łapki zająca, wykałaczką "narysować" pazurki;
Krok 14 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
jajko( brzuszek) postawić na łapkach z ciasta, lekko przygnieść by struktura była stabilna;
Krok 15 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
odciąć kolejny kawałek ciasta i uformować głowę,uszy, policzki, nosek i oczka; Można użyć ziaren pieprzu jako źrenic;
Krok 16 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
głowę przymocować do reszty ciała zająca, należy lekko przygnieść obydwie części by ciasto się połączyło;
Krok 17 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
ulepić łapki i przyczepić do brzuszka zająca, można go też dowolnie przyozdobić, ja zrobiłam coś w rodzaju szalika z kokardką; Zajączek gotowy;
Krok 18 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
Kurka: z kawałka rozwałkowanego ciasta wyciąć kilka pasków ciasta; paskami ciasta pokryć dowolnie jajko,
Krok 19 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
z kolejnego kawałka ciasta wyciąć owalną podstawę, lekko przyciskając umieścić na niej jajko;
Krok 20 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
ze skrawków wczesniej wyciętych pasków ciasta wyciąć ogonek i skrzydła, lekko przyciskając przymocować je do jajka;
Krok 21 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
Z kawałka ciasta uformować głowę z dzubkiem i grzebieniem i przymocować ją do reszty jajka;
Krok 22 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
Ozdoba na stół: jak poprzednio wyciąć z rozwałkowanego ciasta podstawę na której można stabilnie ułożyć jajko; kawałkami zrolowanego ciasta dowolnie ozobić jajko i ułożyć w pozycji pionowej na podstawie, malutkie paseczki ciasta zwijać w różyczki, z innego kawałka wyciąć listki, różyczki, listki dowolnie ułożyć na podstawie, na jajku lub wedle własnych gustów;
Krok 23 - Wielkanocny chlebek z jajkiem foto
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec od razu uformowane chlebki z jajkiem 30- 45 minut ( ze mniejsze figurki nawet mniej). Czas pieczenia w zależności od wielkości wypieków można zwiększyć lub zmniejszyć. W razie wątpliwości warto użyć patyczka lub popukać dno chlebków by usłyszeć "głuchy" odgłos;
Wielkość/kształt chlebków można dowolnie zmieniać;
IwonaDD
Chlebek można zrobić też na zakwasie, powinien on stanowić ok. 1/5 wagi mąki, czyli jeśli np. mamy 500 g mąki, do tej ilości należy użyć 100 g zakwasu; Chlebek ma twardawą skórkę i miękki środek. W smaku przypomina paluchy chlebowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 26.03.2016 09:08
Zręczne rączki to robiły , fajny pomysł :)
Ada-Gaba 23.03.2016 22:26
fajny pomysł na święta
Seba 12.12.2014 09:39
bardzo dobry
kasia.s 10.11.2014 08:02
Ale cudo :)
Ola1young 24.06.2014 17:42
przecudne wypieki ,podobaja mi się :)
gacopierz23 19.06.2014 20:57
pięknie się prezentuje
Gracer 19.04.2014 19:56
śliczne są urocze
gosia56 17.04.2014 09:21
Super pomysł ;)
luna76 11.04.2014 07:29
rewelacyjne!!!
IwonaDD 08.04.2014 13:46
dziekuję za miłe słowa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat