Wielkanocny chlebek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    2 kg
  • woda

    800 ml letniej
  • sól

    3 łyżeczki
  • oliwa

    3 łyżki
  • cukier brązowy

    3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • mak

    2 łyżki
  • drożdże

    2 opakowania (instant - po 7 g)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanocny chlebek foto
Mąkę przesiewamy do miski. W drugiej misce łączymy ze sobą letnią wodę( wcześniej przegotowaną i przestudzoną), drożdże instant, oliwę z oliwek, cukier i sól. Mieszamy składniki i dodajemy porcjami mąkę wyrabiając ciasto dłońmi. Mąki może wyjść mniej niż 2 kg, dlatego powinniśmy dodawać ją stopniowo. Ciasto powinno być elastyczne. Wyrabiamy je kilka minut i odstawiamy w misce w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
Krok 2 - Wielkanocny chlebek foto
Powinno tak stać 1- 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyrabiamy je jeszcze rzez chwilę i formujemy dwa chlebki. Mogą być podłużne albo okrągłe. Chlebki odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - Wielkanocny chlebek foto
Następnie smarujemy chlebki roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Następnie nacinamy nożem na wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika pieczemy około 30 minut.
Krok 4 - Wielkanocny chlebek foto
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 30.09.2014 18:56
pieknie ci wyrósł
RenataZ-et 26.10.2013 21:32
udał Ci się wypiek :)
IKrakowianka 24.09.2013 20:26
wygląda idealnie
Iwusia 29.04.2013 23:52
wspaniały ten chlebek
IlonaAlbertos 17.03.2013 14:44
Piekłam go w piątek. Dzisiaj mamy niedzielę i wciąż jest mięciutki. Więc zachęcam do pieczenia :)
monisia1977 17.03.2013 10:22
fajnie wyglada
malaczarna23 17.03.2013 09:05
super chlebuś!
Sisterskitchen 17.03.2013 01:51
wygląda cudownie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat