Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

surowy boczek 1,2 kg
mięso mielone 20 dkg
pieczarki 15 dkg
czosnek 5 ząbków
oliwa
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
Papryka słodka mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
Majeranek suszony Prymat
kolendra
Tymianek suszony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
przyprawa kebab- gyros Prymat
Tymianek suszony Prymat

Porada

Boczek im dłużej marynujemy tym jest smaczniejszy - najlepiej robić to przez całą noc, ale jeśli nie mamy czasu można go zostawić w lodówce tylko na 3 godziny.

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Umyty i osuszony boczek delikatnie natrzeć oliwą i przyprawami.
Krok 1 - Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami foto
2
Pieczarki obrać, posiekać, udusić na łyżce oliwy. Przyprawić do smaku, ostudzić.

Krok 2 - Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami foto
3
Do mięsa mielonego dodać grubo posiekany czosnek, pieczarki oraz przyprawę gyros. Wyrobić jednolitą masę.
Krok 3 - Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami foto
4
Przygotowany farsz rozetrzeć na boczku.

Krok 4 - Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami foto
5
Zwinąć roladę, mocno obwiązać nicią bawełnianą. Przełożyć do worka do pieczenia. Odstawić do lodówki na noc.

Krok 5 - Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami foto
6
Po tym czasie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez godzinę.

Krok 6 - Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami foto
7
Po tym czasie rozciąć woreczek i opiekać jeszcze przez 20-30 minut.
Krok 7 - Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami foto
8
Podawać na zimno pokrojony w plastry.
Krok 8 - Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 01.04.2016 20:18
Bardzo apetyczne mięsko
Bernadeta1 31.03.2016 20:14
Ale tu pyszności
Renataj 31.03.2016 14:01
Apetyczna wędlinka:)
Grazyna0211 31.03.2016 13:41
smaczne mięso
RenataZ-et 31.03.2016 08:55
pięknie podane!
Małgorzata Pin 31.03.2016 08:50
Wygląda znakomicie.
Krzysztof15 31.03.2016 08:40
bardzo lubię
Wiesława1 31.03.2016 08:26
świetne mięsko
Ewelina1991 31.03.2016 08:01
pysznie wygląda i pięknie udekorowane ;-)
Agnieszka-87-25 31.03.2016 07:42
superowe jest
Iwusia 30.03.2016 23:35
takie smaki to ja lubię, wspaniale soczyste mięsko nieźle nadziane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak