Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne muffinki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

jajko 2 sztuki
cukier 0,5 szklanki
mąka tortowa 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 4 łyżki
kakao 2 łyżki
mleko 0,5 szklanki

Dodatkowo

bita śmietana typu śnieżka 1 opakowanie
barwnik spożywczy do ciast niebieski według uznania
mleko 150 ml
słodycze orzeszki w czekoladzie

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne muffinki

1. Najpierw jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2. Do tego wlewamy olej i jeszcze chwilkę ubijamy.
3. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i wszystko miksujemy na gładkie ciasto.
4. Następnie formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i po porcji ciasta nakładamy do formy.
5. Pieczemy muffinki w 180 stopniach przez 25 minut.
6. Z kolei przygotowujemy bitą śmietanę: Śnieżkę ubijamy na puszystość z mlekiem. Dodajemy barwnik spożywczy. Ponownie ubijamy.
7. Szprycą z bitą śmietaną robimy gniazdka na muffinkach. Cukierki układamy na gniazdku. Gotowe! Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 14.03.2018 13:37
Ślicznie wygląda ten błękit. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak