Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne koszyczki z jajkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

cukier puder 0,5 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
jajko 1 sztuka
margaryna 12,5 dag
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Krem

masa kajmakowa 20 dag
margaryna 15 dag
cukier puder do smaku

Dodatkowo

słodycze orzeszki w czekoladzie według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne koszyczki z jajkami

1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedna ma być znacznie większa od drugiej. Większą część wałkujemy i wylepiamy nią foremki do pieczenia babeczek. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem. Następnie z drugiej tej mniejszej części robimy uchwyty. Robimy dwa wałeczki, które ze sobą przeplatamy. Odpowiednio je formujemy tak aby można by było je włożyć do koszyczka. Długość uchwytów zależy od tego jakie posiadamy foremki, więc należy dostosować je do do wielkości foremek.
4. Wszystko układamy na blaszce i pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia.
5. Z kolei przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystość. Stopniowo dodajemy masę krówkową ucierając.
6. Do babeczek wyciskamy rękawem cukierniczym masę. Wbijamy uchwyty i dekorujemy cukierkami. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 07.03.2018 15:49
pięknie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak