Wielkanocne ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6 sztuk
  • mąka

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • mak

    4 łyżki
  • wiórki kokosowe

    4 łyżki
  • mleko

    400 ml
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • margaryna

    12,5 dag
  • cukier puder

    4 łyzki
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
  • Biszkopty

    1 opakowanie
  • kawa

    200 ml
  • rum

    50 ml
  • gorzka czekolada

    1 tabliczka
  • kremówka

    50 ml
  • syrop cukrowy

    100 ml
  • galaretka pomarańczowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka jaj ucieramy na puszystą masę z cukrem( cukier powinien być niewyczuwalny). Do masy żółtkowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie dodajemy mąkę pszenną, mak i wiórki kokosowe. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy po łyżce piany z białek( ciągle mieszając). Ciasto pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 160 stopni C.

Budyń gotujemy na mleku, pod koniec gotowania dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękką Kasię miksujemy z cukrem pudrem dodając po łyżce budyniu. 2/3 masy przekładamy biszkopt nasączony syropem cukrowym( wcześniej musimy przekroić go na dwa blaty). Pozostałą masę rozsmarowujemy na cieście. Kawę mieszamy z rumem. Pozostałą masę rozsmarowujemy na cieście. Układamy na niej biszkopty namoczone w kawie z rumem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając do niej niewielką ilość śmietany kremówki. Polewą czekoladową ozdabiamy ciasto w dowolny sposób.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 01.10.2013 12:47
Ale pyszne
Seba 21.09.2013 08:39
bardzo smaczne
IKrakowianka 21.07.2013 14:06
świetnie wygląda
aniapetr 08.04.2012 21:57
mniam.... wyborne
BozenA 15.02.2012 16:13
mmmm
BozenA 15.02.2012 16:13
mmmm
IZABELA29 21.11.2011 07:48
lubię takie przekładańce
Zoso 17.10.2011 21:59
smacznie wygląda
Margo1 22.09.2011 12:06
apetyczne
BozenA 01.09.2011 16:04
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat