Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne babeczki majonezowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier trzcinowy 3/4 szklanki
jajko 4 szt
mąka pszenna 90 g
mąka ziemniaczana 90 g
majonez 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
lukier biały do polania
kolorowa posypka do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne babeczki majonezowe

Mąki przesiewamy przez sitko a następnie mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę ( można dodać szczyptę soli ). Do piany z białek dodajemy cukier oraz po łyżce mąki nie przerywając ubijania a następnie dodajemy po 1 żółtku aż wszystko się wymiesza. Na małych obrotach dodajemy po kolei: majonez i stopniowo wymieszaną i przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciastem napełniamy przygotowane wcześniej foremki na około 3/4 wysokości .

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Babeczki pieczemy około 20 minut.

Czas pieczenia dużej babki z tego przepisu to około 40 minut.

Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia i polewamy lukrem i dekorujemy posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga 07.04.2023 22:41
a cukier kiedy???
Doradca Smaku 11.04.2023 09:14
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Cukier dodajemy po ubiciu piany z białek. Zaktualizowałem też przepis.
Agnieszka-87-25 23.06.2017 14:47
fajne babeczki majonez ciekawy pomysł
halina17 10.04.2017 22:11
Ładne babeczki.
Janina 10.04.2017 22:05
Fajne babeczki;))
benka 10.04.2017 19:51
Świetne babeczki.
cukiereczek 10.04.2017 17:43
urocze babeczki
Madzai 10.04.2017 16:12
Bardzo ładne :)
IZABELA29 10.04.2017 16:00
Fajne musze sobie kupic takie foremki
ben-ka 10.04.2017 12:50
Mnie też się podobają :)
AZgotuj 10.04.2017 12:18
po porostu śliczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak