Wielkanocna zupka z zajączkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • brokuł

    20 dag
  • cukinia

    20 dag
  • groszek zielony

    30 dag
  • bulion warzywny

    1/2 l
  • sól

  • pieprz

  • śmietana

    4 łyżki
  • natka pietruszki

Serowe zajączki

  • mąka

    5 dag
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • parmezan starty

    2,5 dag
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • pieprz

  • kminek

  • białko do smarowania

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę. Warzywa przekłądamy do garnka, dodajemy groszek, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości na małym ogniu, Miksujemy blenderem na papkę, w razie potrzeby rozcieńczamy bulionem. Zabielamy łyżką śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem.

W misce mieszamy składniki na ciasto i zagniatamy na kulkę. Chłodzimy min pół godziny. Wałkujemy ciasto i wycinamy zajączki. Smarujemy białkiem, z pieprzu robimy oczka i nosek, z kminku wąsiki. Pieczmy ok 8-10 min na złoto w nagrzanym piekarniku do 180st.
Zupę nalewmay do miseczek, robimy kleksy ze śmietany, zaciągamy widelcem, układamy zajączki i posypujemy natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sezamek 19.03.2016 21:10
Bajecznie wygląda
Christopher 15.04.2014 15:53
Ładna,smaczna zupka.Robię podobną w konwencji wielkanocnej.
Jadwiga/Jaga85 14.04.2014 23:04
Wygląda obłędnie!!!!
IwonaDD 14.04.2014 19:21
świetna zupka wielkanocna
kasiaw 14.04.2014 17:35
pięknie podana
brioszka 14.04.2014 16:58
mistrzostwo!!!
ben-ka 14.04.2014 16:49
Pomysł świetny,brawo!
ada.la 14.04.2014 16:48
wspaniały pomysł
Katarzyna59 14.04.2014 16:46
fantastycznie wygląda
Magula 14.04.2014 16:29
Cudnie to wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat