Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna zapiekanka

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 40 dag
grzyby suszone kilka
cebula 1 sztuka
cebula biała 3 sztuki
jajko 3 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 ziarenka
natka pietruszki
olej 3-4 łyżki

Porada

Zapiekankę podajemy po prostu do pieczywa. Jest naprawdę pyszna! Idealna na wielkanocny stół!!

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna zapiekanka

Kroki postępowania

1
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 1 godzinę.
Krok 1 - Wielkanocna zapiekanka foto
2
Kapustę zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotową przelewamy wodą. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna czynność powtarzamy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Gotową rumienimy na oleju. Dokładamy do niej delikatnie pokrojoną kapustę. Następnie dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Dodajemy liście laurowe i ziele. Całość dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękkie. W razie konieczności podlewamy ją wodą. W między czasie kapustę doprawiamy do smaku. Dodajemy kostkę oraz przyprawy.
Krok 2 - Wielkanocna zapiekanka foto
3
Tak przygotowaną przekładamy do naczynia żaroodpornego
Krok 3 - Wielkanocna zapiekanka foto
4
Kiełbaski obsmażamy na patelni by delikatnie się zarumieniły.
Krok 4 - Wielkanocna zapiekanka foto
5
Następnie nacinamy je i układamy na kapuście. W trakcie zapiekania wypłynie z niej sok.
Krok 5 - Wielkanocna zapiekanka foto
6
Całość posypujemy majerankiem i zapiekamy około 30 minut. Na 10-15 minut przed końcem na kiełbasę wybijamy jajka. Delikatnie je solimy i zapiekamy. Gdy te zetną się zapiekanka jest gotowa.
Podajemy na ciepło oprószoną natką pietruszki.
Krok 6 - Wielkanocna zapiekanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 27.09.2016 10:05
Cudnie wygląda
gusia1000 05.06.2014 00:45
Można i teraz ją zrobić.
Grazyna0211 22.05.2014 10:34
fajne danie i bardzo apetycznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak