Wielkanocna zapiekanka

Wielkanocna zapiekanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    40 dag
  • grzyby suszone

    kilka
  • cebula

    1 sztuka
  • cebula biała

    3 sztuki
  • jajka

    3 sztuki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
  • sól do smaku

  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 ziarenka
  • natka pietruszki

  • olej

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanocna zapiekanka foto
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 1 godzinę.
Krok 2 - Wielkanocna zapiekanka foto
Kapustę zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotową przelewamy wodą. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna czynność powtarzamy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Gotową rumienimy na oleju. Dokładamy do niej delikatnie pokrojoną kapustę. Następnie dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Dodajemy liście laurowe i ziele. Całość dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękkie. W razie konieczności podlewamy ją wodą. W między czasie kapustę doprawiamy do smaku. Dodajemy kostkę oraz przyprawy.
Krok 3 - Wielkanocna zapiekanka foto
Tak przygotowaną przekładamy do naczynia żaroodpornego
Krok 4 - Wielkanocna zapiekanka foto
Kiełbaski obsmażamy na patelni by delikatnie się zarumieniły.
Krok 5 - Wielkanocna zapiekanka foto
Następnie nacinamy je i układamy na kapuście. W trakcie zapiekania wypłynie z niej sok.
Krok 6 - Wielkanocna zapiekanka foto
Całość posypujemy majerankiem i zapiekamy około 30 minut. Na 10-15 minut przed końcem na kiełbasę wybijamy jajka. Delikatnie je solimy i zapiekamy. Gdy te zetną się zapiekanka jest gotowa.
Podajemy na ciepło oprószoną natką pietruszki.
Jadwiga/Jaga85
Zapiekankę podajemy po prostu do pieczywa. Jest naprawdę pyszna! Idealna na wielkanocny stół!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

27.09.2016 10:05
Cudnie wygląda

gusia1000

05.06.2014 00:45
Można i teraz ją zrobić.

Grazyna0211

22.05.2014 10:34
fajne danie i bardzo apetycznie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat