Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą

Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło

    85 g
  • woda zimna

    50 ml
  • sól do smaku

Farsz

  • kiełbasa biała

    250 g cienka
  • śmietana 18 proc

    200 g
  • jajka

    2
  • cebula czerwona

    2
  • ser żółty

    50 g
  • ser pleśniowy niebieski

    30 g
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 łyżeczka
  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
  • krem balsamico

    2-3 łyżki
  • ziele angielskie

    2
  • liść laurowy

  • szczypiorek

  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Ciasto

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i sól. Zagniatamy ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy wodę i ponownie zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Farsz

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy przez 2 minut na małym ogniu. Kiedy cebula puści sok dodajemy cukier, krem balsamiczny, pieprz i sól. Smażymy do momentu, aż cebulka zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty, żółty ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Kiełbasę zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 15 minut, wyjmujemy z wody i studzimy.
Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem, obciążamy kulkami ceramicznymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie usuwamy kulki ceramiczne i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut, aby ciasto się zrumieniło. Na podpieczone ciasto wykładamy cebulę, zalewamy połową masy jajecznej. Układamy kiełbasę i zalewamy resztą masy. Wierzch posypujemy serem pleśniowym. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 25 minut.

Notes

- ser pleśniowy można zamrozić i zetrzeć na tarce

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

01.03.2018 16:43
Świetnie Ci wyszło, na pewno dobre :)

Babeczka35

01.03.2018 08:16
Super pomysł :) Podoba mi się :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat