Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z białą kiełbasą

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Najpopularniejsze ciasto kuchni francuskiej w swojskim wydaniu!

Tarta z białą kiełbasą i cebulą to przepis na pyszne i uniwersalne danie, które pasuje zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację.

Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować ciasto oraz farsz.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
masło 3/4 kostka
majeranek
sól 1/2 łyżeczka

Farsz

cienka biała kiełbasa 10 lasek
cebula biała 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
białko 2 sztuki
jajko 1 sztuka
kwaśna śmietana 1/2 szklanka
czosnek 1 ząbek
majeranek 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z białą kiełbasą

Tarta z białą kiełbasą i cebulą:

  • to pomysł na śniadanie, obiad, kolację lub przekąskę
  • to ciekawa propozycja dania na Wielkanoc
  • smakuje na ciepło oraz na zimno

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej sól. Siekamy masło, a następnie dodajemy do mąki. Wbijamy również żółtka jajek. W dłoniach rozcieramy majeranek i dodajemy do ciasta. Zagniatamy energicznie podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto chłodzimy 20 minut. Następnie rozwałkowujemy na blasze do tarty.

Przygotowanie farszu

Białe cebule kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła. Cebule czerwone kroimy w cienkie piórka. Roztrzepujemy białka z jajkiem, dodajemy majeranek, szczyptę pieprzu, przeciśnięty czosnek oraz śmietanę.

Na tarcie układamy kiełbaski, cebule białe oraz cebulę czerwoną. Zalewamy wszystko sosem śmietanowym. Środek tarty dekorujemy listkami.

Pieczenie

Pieczemy całość przez 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu dekorujemy listkami pietruszki.

Kroimy na kawałki po upływie 10 minut.

Smakowała Ci tarta? Wypróbuj także inne przepisy, np. na tartę z brokułami i pieczarkami lub tartę ze szpinakiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 30.09.2016 11:09
Syta tarta upieczona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak