Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z białą kiełbasą
Tarta z białą kiełbasą i cebulą:
- to pomysł na śniadanie, obiad, kolację lub przekąskę
- to ciekawa propozycja dania na Wielkanoc
- smakuje na ciepło oraz na zimno
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej sól. Siekamy masło, a następnie dodajemy do mąki. Wbijamy również żółtka jajek. W dłoniach rozcieramy majeranek i dodajemy do ciasta. Zagniatamy energicznie podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto chłodzimy 20 minut. Następnie rozwałkowujemy na blasze do tarty.
Przygotowanie farszu
Białe cebule kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła. Cebule czerwone kroimy w cienkie piórka. Roztrzepujemy białka z jajkiem, dodajemy majeranek, szczyptę pieprzu, przeciśnięty czosnek oraz śmietanę.
Na tarcie układamy kiełbaski, cebule białe oraz cebulę czerwoną. Zalewamy wszystko sosem śmietanowym. Środek tarty dekorujemy listkami.
Pieczenie
Pieczemy całość przez 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu dekorujemy listkami pietruszki.
Kroimy na kawałki po upływie 10 minut.