Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna pisanka
1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz aromat migdałowy cały czas miksując. W drugiej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia i mak. Dodajemy do piany z białek i delikatnie mieszamy.
2. Do blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą przekładamy masę i pieczemy około 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku.
Krem:
1. W 3/4 szklanki mleka rozpuszczamy mąkę z budyniem.
2. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego mleka wlewamy "mieszankę" i cały czas mieszając gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę miksujemy stopniowo dodając do niej wystudzoną masę budyniową, aż do otrzymania puszystego kremu.
3. 3/4 tabliczki czekolady drobno kroimy i delikatnie mieszamy z masą budyniową.
4. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na 2 blaty. Biszkopt formujemy w kształcie jaja.
5. Jeden blat smarujemy 3/4 kremu i przykrywamy drugim blatem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta.
6. 1/4 czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy wierzch ciasta. Ciasto dekorujemy drażetkami i kolorowymi pisakami. Ciasto wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.