Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1 kg
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    7 sztuk
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • musztarda

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • oliwa

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • tymianek

  • kminek Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cztery jajka gotujemy na twardo, studzimy,obieramy i odcinamy końcówki. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Z mięsa wyrabiamy masę, dodajemy do niego pozostałe surowe jajka, podsmażone warzywa, musztardę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku pieprzem, solę, papryką słodką i papryką ostrą. Połowę masy wykładamy do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na masie układamy gotowane jajka i przykrywamy pozostałą masą mięsną. Po wierzchu posypujemy tymiankiem i kminkiem. Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50-60 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 16.04.2015 09:52
uwielbiam takie pieczenie
Bernadeta1 20.01.2015 18:09
bardzo ciekawy przepis na pyszną pieczeń
Wacław 19.01.2015 10:51
pyszna pieczeń,tez taką robiłem
Mira85 15.01.2015 14:41
Pyszny przepis
VioletoweKucharzenie 15.01.2015 09:09
super przepis na zbliżającą się Wielkanoc
Janina 14.01.2015 17:50
Super mięsko;)
bhb8 14.01.2015 17:05
wygląda apetycznie :)
Justi2401 14.01.2015 17:05
Bardzo lubię, u nas na tę pieczeń mówi się "klops" :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat