Wielkanocna cytrynowa babka z kremem

Wielkanocna cytrynowa babka z kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • jajko

    5 szt
  • margaryna

    250 g
  • cukier

    200 g
  • mąka pszenna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cytryna

    1 szt
  • sól

    1 szczypta

krem

  • sok z cytryny

    100 ml
  • mleko 2%

    150 ml
  • budyń śmietankowy

    1/2 opakowania - z cukrem
  • cukier puder

    1/2-1 łyżka
  • masło

    100 g

lukier i dekoracja

  • cytryna

    1 szt
  • cukier puder

    1 szklanka (250 ml - około)
  • skórka cytrynowa

    do dekoracji

Dodatkowo do przygotowania blachy

  • masło lub margaryna

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wielkanocna cytrynowa babka z kremem

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Białka oddzielamy od żółtek.
Krok 2 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Cytrynę myjemy w gorącej wodzie szorując szczoteczką, sparzamy we wrzątku. Ścieramy na drobnych oczkach całą skórkę i wyciskamy sok. Żółtka ucieramy do białości dodając cukier oraz masło. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i sok stale ucierając.
Krok 3 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno.
Krok 4 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Ubite białka przekładamy co utartych żółtek
Krok 5 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Całość delikatnie mieszamy łyżką.
Krok 6 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 7 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Ponownie mieszamy łyżką.
Krok 8 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Formę do babki (o średnicy 21 cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto
Krok 9 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Pieczemy babkę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Krok 10 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Upieczoną babkę wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 11 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Przygotowujemy krem. Mleko mieszamy z sokiem z cytryny, odlewamy 80 ml, wsypujemy budyń i mieszamy. Pozostałość mleka zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń i gotujemy na gęsto. Wyłączamy grzanie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny budyń miksujemy z masłem dodając cukier puder.
Krok 12 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Babkę przekrawamy na pół - przekładamy kremem. Wstawiamy babkę do lodówki.
Krok 13 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Przygotowujemy lukier. Sok z cytryny przelewamy do miski, dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy przez kilka minut do uzyskania gęstej konsystencji lukru.
Krok 14 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Lukier nakładamy na babkę, dekorujemy skórką cytrynową. Babkę wkładamy na godzinę do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Skotka 23.03.2015 17:46
Pyszna babeczka:)
Czyki 23.03.2015 17:10
Cudownie wygląda i tak prosto opisana, że nawet ktoś początkujący w ciemno może ją zrobić :) super:)
mirosława4 23.03.2015 17:06
smaczna babeczka teraz na czasie :)
mysza75 23.03.2015 16:49
jaka wypasiona babka
Janina 23.03.2015 16:39
Super babka;)
Beatris 23.03.2015 16:25
Pyszniutka babeczka:)
gosia1988 23.03.2015 16:11
rewelacyjna babka
IKrakowianka 23.03.2015 16:08
bardzo apetyczna
Wiesława1 23.03.2015 15:51
Pyszna babeczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat