Wielkanocna cytrynowa babka z kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • jajko

    5 szt
  • margaryna

    250 g
  • cukier

    200 g
  • mąka pszenna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cytryna

    1 szt
  • sól

    1 szczypta

krem

  • sok z cytryny

    100 ml
  • mleko 2%

    150 ml
  • budyń śmietankowy

    1/2 opakowania - z cukrem
  • cukier puder

    1/2-1 łyżka
  • masło

    100 g

lukier i dekoracja

  • cytryna

    1 szt
  • cukier puder

    1 szklanka (250 ml - około)
  • skórka cytrynowa

    do dekoracji

Dodatkowo do przygotowania blachy

  • masło lub margaryna

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Białka oddzielamy od żółtek.
Krok 2 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Cytrynę myjemy w gorącej wodzie szorując szczoteczką, sparzamy we wrzątku. Ścieramy na drobnych oczkach całą skórkę i wyciskamy sok. Żółtka ucieramy do białości dodając cukier oraz masło. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i sok stale ucierając.
Krok 3 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno.
Krok 4 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Ubite białka przekładamy co utartych żółtek
Krok 5 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Całość delikatnie mieszamy łyżką.
Krok 6 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 7 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Ponownie mieszamy łyżką.
Krok 8 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Formę do babki (o średnicy 21 cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto
Krok 9 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Pieczemy babkę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Krok 10 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Upieczoną babkę wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 11 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Przygotowujemy krem. Mleko mieszamy z sokiem z cytryny, odlewamy 80 ml, wsypujemy budyń i mieszamy. Pozostałość mleka zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń i gotujemy na gęsto. Wyłączamy grzanie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny budyń miksujemy z masłem dodając cukier puder.
Krok 12 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Babkę przekrawamy na pół - przekładamy kremem. Wstawiamy babkę do lodówki.
Krok 13 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Przygotowujemy lukier. Sok z cytryny przelewamy do miski, dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy przez kilka minut do uzyskania gęstej konsystencji lukru.
Krok 14 - Wielkanocna cytrynowa babka z kremem foto
Lukier nakładamy na babkę, dekorujemy skórką cytrynową. Babkę wkładamy na godzinę do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Skotka 23.03.2015 17:46
Pyszna babeczka:)
Czyki 23.03.2015 17:10
Cudownie wygląda i tak prosto opisana, że nawet ktoś początkujący w ciemno może ją zrobić :) super:)
mirosława4 23.03.2015 17:06
smaczna babeczka teraz na czasie :)
mysza75 23.03.2015 16:49
jaka wypasiona babka
Janina 23.03.2015 16:39
Super babka;)
Beatris 23.03.2015 16:25
Pyszniutka babeczka:)
gosia1988 23.03.2015 16:11
rewelacyjna babka
IKrakowianka 23.03.2015 16:08
bardzo apetyczna
Wiesława1 23.03.2015 15:51
Pyszna babeczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat