Wielkanocna ćwikła

Wielkanocna ćwikła

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraczki

    1 kg
  • pieprz cukier

    do smaku
  • chrzan

    1 mały korzeń
  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanocna ćwikła foto
Buraczki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane studzimy i obieramy ze skórki.
Krok 2 - Wielkanocna ćwikła foto
Obrane buraczki ścieramy na tarce o małych oczkach.
Krok 3 - Wielkanocna ćwikła foto
Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Powinno wyjść około 2 łyżki chrzanu.
Chrzan dodajemy do buraczków. Doprawiamy do smaku pieprzem i cukrem. Dodajemy oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy i gotowe.
Krok 4 - Wielkanocna ćwikła foto
Buraczki z chrzanem często goszczą u mnie w domu. Na wielkanocnym stole także nie może ich zabraknąć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

22.02.2014 19:42
Też tak robię.

berys18

08.02.2014 17:53
z ochotą zjem nie tylko na Wielkanoc

Poison1988

08.02.2014 17:09
uwielbiam ćwikłę :) i faktycznie Wielkanocy sobie bez niej nie wyobrażam :)

gosia561

08.02.2014 16:25
super do świątecznych wędlin

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat