Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka na oleju

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 3/4 szklanki
jajko 3 szt
olej 1 szklanka
mąka 2,5 szklanki
cytryna 1 szt
aromat cytrynowy
migdały 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka na oleju

Jajka dobrze myjemy i osuszamy. Oddzielamy białka od żółtek . Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy dalej

Do puszystego kogla mogla dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej, aromat i starta skórę z połowy cytryny.

Mieszamy delikatnie delikatnie wszystkie składniki by jajka nie opadły.

Ciasto wlewamy do formy na babkę.

Pieczemy ok 45 min w 180st.
Studzimy polewamy lukrem i obsypujemy prażonymi migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 11.04.2014 11:16
Ślicznie wyrośnięta.
iziona 09.04.2014 14:43
Babeczka zawsze jest pyszna
barbara11561 09.04.2014 12:27
świetna babka,dawno nie piekłam:)
Sylwia26 09.04.2014 12:25
ślinka leci
Laila2786 09.04.2014 12:14
szybka i smaczna baba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak