Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka herbaciana

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

margaryna 100 gram
jajko 2 sztuki
mleko 100 ml
herbata czarna 1 łyżka
cukier 80 gram
mąka pszenna 200 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta

Polewa

czekolada mleczna 1/2 tabliczki

Dodatkowo

margaryna do wysmarowania formy
mąka pszenna 1 łyżka
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka herbaciana

1. Mleko zagotuj i zalej nim herbatę.
2. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj żółtka, a następnie stopniowo dodawaj wymieszaną i przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia oraz odcedzoną i przestudzoną bawarkę.
3. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie wymieszaj z masą.
4. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką formy do babki włóż ciasto i piecz w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut.
Polewa:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
2. Upieczoną i wystudzoną babkę polej czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 06.04.2015 13:52
pysznie i świątecznie :-)
fotoviderek 06.04.2015 10:55
Piękna babeczka :)
bertpvd 06.04.2015 10:20
piękne zdjęcie i piękna babka :)
Krystyna32 06.04.2015 08:51
bardzo apetyczna
erym 05.04.2015 23:58
upieklas tez dla mnie, super jest :)
misia53 05.04.2015 21:55
śliczna baba , prawdziwie świąteczna
halina17 05.04.2015 21:55
Ładne zdjęcie :)
engie23 05.04.2015 21:38
super wygląda
eliza135 05.04.2015 21:14
smaczna taka
Kasiaaa 05.04.2015 20:27
Prosta babeczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak