Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka drożdżowa

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
mąka 500 g
mleko ciepłe 1 szkl.
cukier 3/4 szkl.
cukier waniliowy 1 łyżecz.
masło 60 g
żółtko jajek 3 szt.
rodzynki 1 garść
lukier 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka drożdżowa

Kroki postępowania

1
Rozczyn: Drożdże rozkruszam do miseczki, dodaję 1 łyżkę cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, wszystko rozcieram. Odstawiam naczynie z rozczynem na 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Wielkanocna babka drożdżowa foto
2
Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję wyrośnięte drożdże, żółtka, pozostały cukier, mleko i sól. Na koniec dodaję ostudzone roztopione masło i całość dokładnie mieszam.
Krok 2 - Wielkanocna babka drożdżowa foto
3
Ciasto przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu. Do wyrośniętego ciasta dodaję rodzynki, mieszam wszystko.
Krok 3 - Wielkanocna babka drożdżowa foto
4
Formę na babkę smaruję cienko masłem, wykładam do niej ciasto, uklepuję dłońmi i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Wstawiam babkę do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 40 minut.
Krok 4 - Wielkanocna babka drożdżowa foto
5
Po upieczeniu wyjmuję babkę z piekarnika, a po 10 minutach wyjmuję z foremki i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
Ostudzone ciasto dekoruję lukrem.
Krok 5 - Wielkanocna babka drożdżowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 20.07.2013 22:10
uwielbiam wszystko co na drożdżach
Agata3 19.07.2013 12:16
Extra wygląda ! ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak