Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka cytrynowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
masło 20 dag
skórka z cytryny 1 szt
sok z cytryny 1/2 szt
olejek cytrynowy do smaku
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka cytrynowa

Kroki postępowania

1
Jaja ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po trochę przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia
Krok 1 - Wielkanocna babka cytrynowa foto
2
Masło roztopić i ostudzić
Krok 2 - Wielkanocna babka cytrynowa foto
3
Do masy jajecznej wlać masło.
Krok 3 - Wielkanocna babka cytrynowa foto
4
Na końcu dodać sok i skórkę otartą z cytryny. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do formy na bakę.

Krok 4 - Wielkanocna babka cytrynowa foto
5
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 160 st. C, a następnie 15 minut w temperaturze 175 st. C.
Krok 5 - Wielkanocna babka cytrynowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.10.2015 01:13
Fajna i smaczna.
adelajda 13.10.2015 15:51
najlepsza babka
Babeczka35 13.10.2015 13:25
Super babeczka.
Ewelina1991 13.10.2015 11:01
fajna babka
Krystyna32 13.10.2015 10:30
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak