Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka cytrynowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 3/4 szklanki
margaryna 10 dag
cytryna 1
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka cytrynowa

Kroki postępowania

1
Do miski wbijamy jajka (w całości) i wsypujemy cukier - ubijamy mikserem do czasu aż jajka zrobią się puszyste i w miarę możliwości sztywne. Następnie do ubitych z cukrem jajek dodajemy obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach. Margarynę rozpuszczamy i wrzącą wlewamy wolnym strumieniem do ciasta i ciągle miksujemy.
Krok 1 - Wielkanocna babka cytrynowa foto
2
Cytrynę należy sparzyć i dokładnie wyszorować skórkę. Skórkę cytryny ścieramy na drobnych oczkach (ale nie ścieramy białej warstwy, tylko żółtą skórkę). Do przygotowanego ciasta dodajemy startą skórkę cytrynową oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny - mieszamy łyżką.
Krok 2 - Wielkanocna babka cytrynowa foto
3
Ciasto wlewamy do wysmarowanej formy i pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180*
Krok 3 - Wielkanocna babka cytrynowa foto
4
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Krok 4 - Wielkanocna babka cytrynowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 02.04.2013 16:59
smaczna i jak kolorowo
Alex_M 02.04.2013 10:14
lubie taka babkę do herbatki :)
Katarzyna/kate1980 25.03.2013 20:45
uwielbiam takie babki
justys759 25.03.2013 17:37
uwielbiam taką z cytryną...
2milutka 25.03.2013 17:02
moje też pycha:)
w mojej kuchni 25.03.2013 16:43
moje smaki się u Ciebie upiekły...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak