Wielkanocna baba drożdżowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 gramów
  • cukier

    150 gramów
  • drożdże

    50 gramów
  • masło

    70 gramów
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • aromat migdałowy

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • bakalie

    do woli
  • cukier puder

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Mleko (odkładamy 2 łyżki na lukier) podgrzewamy z resztą cukru, lekko studzimy i łączymy z drożdżami. Odstawiamy, aby drożdże zaczęły pracować i wyrosły.

Masło rozpuszczamy (zostawiamy 1/2 łyżeczki na lukier) i odstawiamy do wystudzenia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozczyn, jajka, aromat i zaczynamy wyrabiać ręką. Gdy składniki się połączą dodajemy po trochu rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki.

Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto prawie potroi swoją objętość to przekładamy do formy na babę (Ø 24 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Babę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu babę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia. Po tym czasie babę ostrożnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Lukier mleczny: 2 łyżki mleka i 1/2 łyżeczki masła wkładamy do rondelka i podgrzewamy aż masło się rozpuści, studzimy. Cukier puder łączymy z ostudzonym mlekiem i masłem i ucieramy na gładką masę.

Ostudzoną babkę lukrujemy powstałym lukrem mlecznym i ozdabiamy bakaliami. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 03.04.2014 13:16
bardzo udana
artur7 23.05.2013 17:26
pyxszna babka
Stenka 26.03.2013 18:15
apetycznie wygląda
mufinka79 26.03.2013 17:40
Dziękuję bardzo. U mnie babka stała kilka dni 3-4 i była fajniutka :)
Janina 25.03.2013 17:08
Bardzo fajna babka
w mojej kuchni 25.03.2013 16:45
moje smaki się u Ciebie upiekły...
SmakolykiJoanny 25.03.2013 15:34
Też mi wpadła w oko powiedz jak długo utrzymuje świeżość ta babeczka :)
Piotr-21 25.03.2013 15:07
bardzo apetyczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat