Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka drożdżowa
Pachnąca masłem i wanilią, puszysta i wilgotna babka drożdżowa to słodki deser, którym uwielbiamy zajadać się podczas Świąt Wielkiej Nocy.
Skorzystajcie z tego przepisu by dowiedzieć się:
- jak zrobić zaczyn do ciasta drożdżowego na babkę?
- w jakiej temperaturze i jak długo piec babkę drożdżową?
- jak przygotować polewę z mlecznego lukru?
Przygotowanie wielkanocnej babki drożdżowej:
1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Mleko (odkładamy 2 łyżki na lukier) podgrzewamy z resztą cukru, lekko studzimy i łączymy z drożdżami. Odstawiamy, aby drożdże zaczęły pracować i wyrosły.
2. Masło rozpuszczamy (zostawiamy 1/2 łyżeczki na lukier) i odstawiamy do wystudzenia.
3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozczyn, jajka, aromat i zaczynamy wyrabiać ręką. Gdy składniki się połączą dodajemy po trochu rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki.
4. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Gdy ciasto prawie potroi swoją objętość to przekładamy do formy na babę (Ø 24 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
6. Babkę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka.
7. Po upieczeniu drożdżową babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia. Po tym czasie babkę ostrożnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie lukru mlecznego:
2 łyżki mleka i 1/2 łyżeczki masła wkładamy do rondelka i podgrzewamy aż masło się rozpuści, studzimy. Cukier puder łączymy z ostudzonym mlekiem i masłem i ucieramy na gładką masę.
Ostudzoną babkę lukrujemy powstałym lukrem mlecznym i ozdabiamy bakaliami.
Smacznego!