Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka drożdżowa

4.0
(26)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Drożdżowa babka - królowa wielkanocnych ciast. Obowiązkowo musi się pojawić na świątecznym stole, zachwycającym swoim smakiem. Koniecznie udekorujcie ją! Domowy mleczny lukier sprawdzi się w tej roli doskonale. 

Składniki:

mąka 500 gramów
cukier 150 gramów
drożdże 50 gramów
masło 70 gramów
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
aromat migdałowy 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
bakalie do woli
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka drożdżowa

Pachnąca masłem i wanilią, puszysta i wilgotna babka drożdżowa to słodki deser, którym uwielbiamy zajadać się podczas Świąt Wielkiej Nocy.

Skorzystajcie z tego przepisu by dowiedzieć się:

  • jak zrobić zaczyn do ciasta drożdżowego na babkę?
  • w jakiej temperaturze i jak długo piec babkę drożdżową?
  • jak przygotować polewę z mlecznego lukru?

 

Przygotowanie wielkanocnej babki drożdżowej:

1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Mleko (odkładamy 2 łyżki na lukier) podgrzewamy z resztą cukru, lekko studzimy i łączymy z drożdżami. Odstawiamy, aby drożdże zaczęły pracować i wyrosły.

2. Masło rozpuszczamy (zostawiamy 1/2 łyżeczki na lukier) i odstawiamy do wystudzenia.

3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozczyn, jajka, aromat i zaczynamy wyrabiać ręką. Gdy składniki się połączą dodajemy po trochu rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki.

4. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5. Gdy ciasto prawie potroi swoją objętość to przekładamy do formy na babę (Ø 24 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

6. Babkę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka.

7. Po upieczeniu drożdżową babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia. Po tym czasie babkę ostrożnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie lukru mlecznego:

2 łyżki mleka i 1/2 łyżeczki masła wkładamy do rondelka i podgrzewamy aż masło się rozpuści, studzimy. Cukier puder łączymy z ostudzonym mlekiem i masłem i ucieramy na gładką masę.

Ostudzoną babkę lukrujemy powstałym lukrem mlecznym i ozdabiamy bakaliami.

Smacznego!

Babka drożdżowa to nie tylko jeden z wielu przepysznych, słodkich deserów, które podajemy na Wielkanoc. Wypróbuj przepisy na wielkanocne ciasta takie jak czekoladowy mazurek, delikatny sernik bez spodu czy keks.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 03.04.2014 13:16
bardzo udana
artur7 23.05.2013 17:26
pyxszna babka
Stenka 26.03.2013 18:15
apetycznie wygląda
mufinka79 26.03.2013 17:40
Dziękuję bardzo. U mnie babka stała kilka dni 3-4 i była fajniutka :)
Janina 25.03.2013 17:08
Bardzo fajna babka
w mojej kuchni 25.03.2013 16:45
moje smaki się u Ciebie upiekły...
SmakolykiJoanny 25.03.2013 15:34
Też mi wpadła w oko powiedz jak długo utrzymuje świeżość ta babeczka :)
Piotr-21 25.03.2013 15:07
bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak