Wielkanoc: Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Wielkanoc: Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas

    500 ml
  • bulion warzywny

    1 l
  • boczek wędzony

    200 g
  • biała kiełbasa

    200 g
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • grzyby suszone

    kilka sztuk
  • śmietana 30%

    500 ml
  • sól

    do smaku
  • majeranek Prymat

    do smaku
  • lubczyk

    do smaku
  • chrzan tarty

    100 g
  • cebula

    1 szt
  • przepiórcze jaja

    8 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zakwas: do kamiennego naczynia wsypać 2 szklanki mąki żytniej lub razowej, zalać gorącą wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlać litr letniej wody, dodać skórkę razowego chleba i 4-6 ząbków czosnku. Naczynie przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni.
W garnku zagotować bulion z boczkiem, kiełbasą, czosnkiem, cebulą, suszonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Po około 20 minutach wyjąć kiełbasę, wystudzić i pokroić w plastry.
Następnie do żurku wlać zakwas, dodać chrzan i majeranek. Po zagotowaniu zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany żurek podawać z pokrojoną kiełbasą i cząstkami jajek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

11.04.2016 14:20
piękne zdjęcie :)

endzi

16.02.2016 16:50
Wkrótce wyprobuje!

Granita

09.04.2014 07:22
tradycyjnie smaczny

kriko

29.03.2013 20:51
zupka pyszna

mufinka79

29.03.2013 17:11
U mnie też będzie żurek, zakwas już gotowy :) Pysznie się prezentuje :)

Krzysztof15

29.03.2013 15:58
super lubie bardzo

leonowie

29.03.2013 15:38
wygląda pięknie ale mi brakuje marchewki pietruszki:)

bietka

29.03.2013 15:37
u mnie nie ma Świąt Wielkanocnych bez żurku :)

2milutka

29.03.2013 14:57
I pachnie świętami:))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat