Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
zakwas
500 mililitrów -
rosół warzywny
1 litr -
boczek wędzony
200 gramów -
kiełbasa biała
200 gramów -
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
grzyby suszone
kilka sztuk -
chrzan tarty
100 gramów -
śmietana 36%
500 mililitrów -
jajka przepiórcze
8 sztuk -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Majeranek suszony Prymat
-
Ziele angielskie całe Prymat
-
Liść laurowy suszony Prymat
-
Liść lubczyku suszony Prymat
-
Liść lubczyku suszony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami
Przepis na żurek wielkanocny z kiełbasą i jajkami na zakwasie z mąki razowej. Żeby mieć swój zakwas na żurek musicie nastawić go ok. 4 dni wcześniej. Ten żurek wielkanocny gotowany jest na bulionie z boczkiem i kiełbasą oraz grzybami, dzięki temu zupa ma apetyczny aromat. Żurek doprawiamy chrzanem, majerankiem i pieprzem czarnym.
Przepis na zakwas:
Do kamiennego naczynia wsypać 2 szklanki mąki żytniej lub razowej, zalać gorącą wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlać litr letniej wody, dodać skórkę razowego chleba i 4-6 ząbków rozgniecionego czosnku. Naczynie przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni.
Przepis na żurek:
W garnku zagotować bulion z boczkiem, kiełbasą, czosnkiem, zrumienioną cebulą, umytymi i namoczonymi suszonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Po około 20 minutach wyjąć kiełbasę, wystudzić i pokroić w plastry.
Następnie do żurku wlać zakwas, dodać chrzan i majeranek. Po zagotowaniu zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowany żurek podawać z pokrojoną kiełbasą i cząstkami ugotowanych na twardo jajek.
Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa świąteczna. Niektórzy przygotowują jednak barszcz biały lub zupę chrzanową. Mamy przepisy na inne polskie potrawy na Wielkanoc:
Komentarze (6)