Wielkanoc: Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

Wielkanoc: Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Żurek wielkanocny podawany z białą kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo to jedna z najczęściej serwowanych potraw na Wielkanoc. Polecamy!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas

    500 mililitrów
  • rosół warzywny

    1 litr
  • boczek wędzony

    200 gramów
  • kiełbasa biała

    200 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • grzyby suszone

    kilka sztuk
  • chrzan tarty

    100 gramów
  • śmietana 36%

    500 mililitrów
  • jajka przepiórcze

    8 sztuk
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Majeranek suszony Prymat

  • Ziele angielskie całe Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Liść lubczyku suszony Prymat

  • Liść lubczyku suszony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

Przepis na żurek wielkanocny z kiełbasą i jajkami na zakwasie z mąki razowej. Żeby mieć swój zakwas na żurek musicie nastawić go ok. 4 dni wcześniej. Ten żurek wielkanocny gotowany jest na bulionie z boczkiem i kiełbasą oraz grzybami, dzięki temu zupa ma apetyczny aromat. Żurek doprawiamy chrzanem, majerankiem i pieprzem czarnym.

Przepis na zakwas: 

Do kamiennego naczynia wsypać 2 szklanki mąki żytniej lub razowej, zalać gorącą wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlać litr letniej wody, dodać skórkę razowego chleba i 4-6 ząbków rozgniecionego czosnku. Naczynie przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni.

Przepis na żurek:

W garnku zagotować bulion z boczkiem, kiełbasą, czosnkiem, zrumienioną cebulą, umytymi i namoczonymi suszonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Po około 20 minutach wyjąć kiełbasę, wystudzić i pokroić w plastry.

Następnie do żurku wlać zakwas, dodać chrzan i majeranek. Po zagotowaniu zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowany żurek podawać z pokrojoną kiełbasą i cząstkami ugotowanych na twardo jajek.

Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa świąteczna. Niektórzy przygotowują jednak barszcz biały lub zupę chrzanową. Mamy przepisy na inne polskie potrawy na Wielkanoc: 

Barszcz biały

Zupa chrzanowa

Pasztet drobiowy

Jajka w sosie chrzanowym

Babka bez jajek

Mazurek z mlekiem w proszku

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Ola1young 25.03.2015 17:36
taki żurek właśnie lubię :)
Klausia 23.04.2014 22:02
taki żurek to bym zjadła :)
Adamorek 16.04.2014 21:40
dobry żurek
IwonaDD 14.04.2014 19:25
pyszny świąteczny żurek
norweska20 14.04.2014 11:55
pycha..bardzo apetycznie podany
pajbek 14.04.2014 10:27
Super, wypróbuję :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat