Wielkanoc: Zupa chrzanowa

Wielkanoc: Zupa chrzanowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chrzan tarty

    2 łyżki
  • śmietana

    1 szklanka
  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Chrzan wyłożyć na gęste sito, sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Masło rozgrzać, dodać chrzan i dusić na małym ogniu 2-3 min. Stale mieszając połączyć z bulionem i zagotować. Śmietanę roztrzepać z mąką, rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy i wlać do garnka. Zagotować, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą. Podawać z grzankami z pokrojonej w kostkę bułki lub z chleba razowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mirecka12

16.04.2014 14:03
bardzo ciekawa zupa moje pyt bulion warzywny czy mięsny? i ile tego bulionu ;-)?

marcia7

07.04.2014 21:28
doskonała zupka

msmors

29.03.2013 21:51
bardzo ciekawy przepis

2milutka

29.03.2013 14:59
na pewno super w smaku:)

Janina

29.03.2013 13:55
Bardzo fajna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat