Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Tartaletki z pastą jajeczną i selerem naciowym

5.0
(46)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

W jaki ciekawy sposób podać pastę jajeczną? W tartaletkach! A przepis na to cudo znajdziecie poniżej. 

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 190 gramów
Sól jodowana morska w tubie 0,5 łyżeczki
masło miękkie 100 gramów
zimna woda 4 łyżki

Pasta:

jaja 5 sztuk
seler naciowy 3 łodygi
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
majonez 2 łyżki
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
koperek 1 łyżka
pomidorki koktajlowe 100 gramów
rukola 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Tartaletki z pastą jajeczną i selerem naciowym

Jak zrobić pastę jajeczną na Wielkanoc? To naprawdę proste! W dodatku można wzbogacić jej smak o kilka dodatkowych składników. Polecam Wam ten przepis na pastę jajeczną z selerem naciowym.

Przygotowanie ciasta:

Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i zagnieść ciasto. Gdy ciasto wyglądem będzie przypominać kruszonkę, dodać zimną wodę i szybko wyrobić. Na ok. 45 minut schować do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze części, rozwałkować i wyłożyć foremki do tartaletek. Lekko docisnąć palcami i usunąć nadmiar ciasta wystający poza foremki.

Foremki z ciastem przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać groch i piec ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdjąć papier z grochem i podpiec jeszcze ok. 10 minut. Odstawić do wystygnięcia, po czym wyjąć z foremek.

Przygotowanie pasty jajecznej:
Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać w kostkę. Seler naciowy pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastą napełnić upieczone tartinki. Udekorować pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami i rukolą.

Tartaletki, na których serwowana jest pasta jajeczna to bardzo smaczna, ale też atrakcyjna wizualnie forma podania. 
A po inne sprawdzone przepisy na Wielkanoc zajrzyjcie TUTAJ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 16.04.2017 12:03
pyszna przystawka
IZABELA29 29.03.2017 13:48
Świetnie wyglada
paula191919 27.03.2017 17:48
Nie wpadłabym na pomysł ,żeby tak podawać pasty na kanapki
Motorek 16.03.2017 08:40
wyglądają kusząco
Edita 13.03.2017 08:41
pyszna przekaska
ilka01 11.03.2017 09:46
ślicznie wyglądają :)
MonikaW 11.03.2017 08:17
super pomysł
halina17 11.03.2017 00:05
Bardzo ładnie wyglądają.
Łukasz15 10.03.2017 22:30
Pyszności na talerzu
Iwusia 10.03.2017 22:25
bardzo podoba mi się ten przepis :)
Stenka 10.03.2017 20:46
smakowicie wyglądają
cukiereczek 10.03.2017 19:10
Rewelacyjna przystawka
Edith85 10.03.2017 19:00
Super wyglądają
Agnieszka-87-25 10.03.2017 18:06
apetyczne są
justynkag 10.03.2017 17:42
Wyśmienite babeczki
AZgotuj 10.03.2017 16:41
już zapisałam do mojego wielkanocnego menu
Konczi 10.03.2017 15:53
:D wyglądają cudnie .... idealne na Świąteczny stół

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak