Wielkanoc: Tartaletki z pastą jajeczną i selerem naciowym

Wielkanoc: Tartaletki z pastą jajeczną i selerem naciowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    190 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło miękkie

    100 g
  • zimna woda

    4 łyżki

Pasta

  • jaja

    5
  • seler naciowy

    3 łodygi
  • musztarda sarepska

    2 łyżeczki
  • majonez

    2 łyżki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • sól morska

  • koperek

    1 łyżka
  • pomidorki koktajlowe

    100 g
  • rukola

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i zagnieść ciasto. Gdy ciasto wyglądem będzie przypominać kruszonkę, dodać zimną wodę i szybko wyrobić. Na ok. 45 minut schować do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze części, rozwałkować i wyłożyć foremki do tartaletek. Lekko docisnąć palcami i usunąć nadmiar ciasta wystający poza foremki.
Foremki z ciastem przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać groch i piec ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdjąć papier z grochem i podpiec jeszcze ok. 10 minut. Odstawić do wystygnięcia, po czym wyjąć z foremek.
Przygotowanie pasty jajecznej:
Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać w kostkę. Seler naciowy pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastą napełnić upieczone tartinki. Udekorować pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami i rukolą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

16.04.2017 12:03
pyszna przystawka

IZABELA29

29.03.2017 13:48
Świetnie wyglada

paula191919

27.03.2017 17:48
Nie wpadłabym na pomysł ,żeby tak podawać pasty na kanapki

Motorek

16.03.2017 08:40
wyglądają kusząco

Edita

13.03.2017 08:41
pyszna przekaska

ilka01

11.03.2017 09:46
ślicznie wyglądają :)

MonikaW

11.03.2017 08:17
super pomysł

halina17

11.03.2017 00:05
Bardzo ładnie wyglądają.

Łukasz15

10.03.2017 22:30
Pyszności na talerzu

Iwusia

10.03.2017 22:25
bardzo podoba mi się ten przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat