Wielkanoc: Szynka wieprzowa z sosem z tuńczyka

Wielkanoc: Szynka wieprzowa z sosem z tuńczyka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone z indyka

    50 dag
  • cebule

    2 szt
  • rodzynki

    2 łyżki
  • migdały siekane

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt.
  • olej

    2 łyżki
  • śmietana kremówka

    3/4 szklanki
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • cukier

    1 szczypta
  • olej

    do smażenia
  • przyprawa curry

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki suszona

    do smaku
  • przyprawa do indyka

    do smaku
  • kajzerka

    1 czerstwa
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytą, oczyszczoną i osuszoną szynkę wieprzową zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Następnie mięso ułożyć w brytfannie, podlać winem i piec około 40 minut w temperaturze 150C.
Składniki sosu zmiksować do uzyskania konsystencji kremu i doprawić do smaku.
Upieczoną szynkę pokroić w cieniutkie plasterki i polać sosem. Podawać na zimno ozdobioną kaparami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Izabela28

31.03.2015 13:43
pyszności, aż ślinka leci na coś takiego:)

jasiek

18.04.2014 15:27
bardzo smaczne

Adamorek

12.04.2014 20:24
doskonały przepis

marcia7

11.04.2014 14:50
apetycznie się zapowiada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat