Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Policzki wołowe na purée truflowym z sosem korzennym i prawdziwkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

Policzki wołowe 1 kg
wino czerwone wytrawne 500 ml
miód pitny 500 ml
włoszczyzna 1 pęczek
czosnek 2 ząbki (pokrojone w kostkę)
prawdziwki 300 g (mrożone kapelusze)
rosół wołowy 1 l
mąka 1 łyżka
olej rzepakowy do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat
kiełki do dekoracji

Purée truflowe

ziemniaki 500 g (obrane)
masło 3 łyżki
oliwa truflowa 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Policzki wołowe na purée truflowym z sosem korzennym i prawdziwkami

Oczyszczone, umyte i osuszone policzki wołowe obsmażyć w rondlu na oleju, przełożyć na talerz.
Warzywa z włoszczyzny pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć w tym samym rondlu, co mięso. Następnie dodać policzki, wino, miód pitny, rosół i przyprawy korzenne, dusić na małym ogniu ok. 2 godz., aż mięso będzie miękkie i kleiste. Po ugotowaniu wyjąć mięso z rondla, a sos zmiksować na jednolity krem, przetrzeć przez gęste sito i doprawić do smaku.
Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i przetrzeć przez drobne sito.
Do ziemniaków dodać miękkie masło i oliwę truflową, doprawić do smaku.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć prawdziwki na złoty kolor, doprawić do smaku.
Delikatne policzki wołowe podawać z aromatycznym purée truflowym, prawdziwkami i świeżymi kiełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak