Wielkanoc: Policzki wołowe na purée truflowym z sosem korzennym i prawdziwkami

Wielkanoc: Policzki wołowe na purée truflowym z sosem korzennym i prawdziwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • Policzki wołowe

    1 kg
  • wino czerwone wytrawne

    500 ml
  • miód pitny

    500 ml
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • czosnek

    2 ząbki (pokrojone w kostkę)
  • prawdziwki

    300 g (mrożone kapelusze)
  • rosół wołowy

    1 l
  • mąka

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • przyprawa do grzanego wina i piwa

  • kiełki

    do dekoracji

Purée truflowe

  • ziemniaki

    500 g (obrane)
  • masło

    3 łyżki
  • oliwa truflowa

    3 łyżki
  • sól morska

  • chili pieprz cayenne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone, umyte i osuszone policzki wołowe obsmażyć w rondlu na oleju, przełożyć na talerz.
Warzywa z włoszczyzny pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć w tym samym rondlu, co mięso. Następnie dodać policzki, wino, miód pitny, rosół i przyprawy korzenne, dusić na małym ogniu ok. 2 godz., aż mięso będzie miękkie i kleiste. Po ugotowaniu wyjąć mięso z rondla, a sos zmiksować na jednolity krem, przetrzeć przez gęste sito i doprawić do smaku.
Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i przetrzeć przez drobne sito.
Do ziemniaków dodać miękkie masło i oliwę truflową, doprawić do smaku.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć prawdziwki na złoty kolor, doprawić do smaku.
Delikatne policzki wołowe podawać z aromatycznym purée truflowym, prawdziwkami i świeżymi kiełkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat