Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Mus z wątróbek drobiowych z żurawiną i galaretką cherry

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

wątróbki z kurczaka 700 g
boczek wędzony 2 plastry (kostka)
szalotka 2 szt. posiekane
czosnek 2 ząbki (posiekane)
masło 100 g
brandy 1/2 małej łyżeczki
natka pietruszki 1 łyżka (posiekanej)
żurawina suszona 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
cytryna marynowana 200 g (z rumem i cynamonem)

Galaretka

wywar drobiowy 500 ml
nalewka wiśniowa 100 ml
konfitura wiśniowa 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 25 g (namoczona)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Mus z wątróbek drobiowych z żurawiną i galaretką cherry

Wątróbki opłukać, oczyścić z tłuszczu i pokroić. Na dużej patelni zeszklić cebulę z boczkiem i czosnkiem. Następnie dodać wątróbkę oraz masło. Po około 5 minutach wlać brandy i wsypać pietruszkę. Dusić kolejne kilka minut doprawiając w trakcie do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane wątróbki dokładnie zmiksować w blenderze, połączyć z suszoną żurawiną i przełożyć do formy.
Przygotować galaretkę.
Wywar drobiowy zagotować, dodać nalewkę, konfiturę i doprawić do smaku. Rozpuścić namoczoną wcześniej żelatynę.
Galaretkę wlać do formy, tak aby równomiernie przykryła mus z wątróbek na wysokość około 1 cm. Całość wstawić do lodówki do wystudzenia.
Pasztet delikatnie wyjąć z formy i pokroić w plastry. Podawać z cytryną marynowaną z rumem i cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 07.05.2017 08:01
super smacznie wyglada taki mus fajny, wygląda jak deser
BOSS75
BOSS75 09.02.2017 17:12
ale pysznie wyglada
Wozniczka
Wozniczka 10.07.2016 17:15
Wygląda jak deser świetny
jasiek 26.12.2015 23:12
pyszny mus
anemon 26.03.2015 22:55
Szkoda, że na zdjęciu jest co innego niż w przepisie. Na zdjęciu jednak jest inny pasztet, a nie ten z przepisu. W przepisie galaretka jest na wierzchu pasztetu, a na zdjęciu odwrotnie, czyli na dnie blaszki.
caralajna 26.03.2015 20:30
całkiem fajny pasztet
MałaMi89 26.03.2015 18:08
Też myślałam, że deser - sernik na zimno z galaretką przyszedł mi pierwszy do głowy ;)
Maridka19 26.03.2015 14:35
Też myślałam że to deser , wygląda obłędnie :) Jestem ciekawa jaki ma smak :)
Mancia w kuchni 26.03.2015 14:07
ale wynalazek... Ja myślałam, że to deser będzie :) ciekawie wygląda
Gracer 26.03.2015 13:02
elegancko wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak