Wielkanoc: Kotlety z młodego prosięcia z gruszkami i śliwowicą

Wielkanoc: Kotlety z młodego prosięcia z gruszkami i śliwowicą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kotletów z młodego prosięcia

    8x100 g
  • masła

    2 łyżki
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • świeżo siekana czuszka do smak

    1 sztuka
  • marynata

    0 0
  • sok z cytryny

    0,5 cytryny
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    5 ziaren
  • gruszki w zalewie

    200 g
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • goździki całe

    2 goździki
  • owoc jałowca

    4 ziarna
  • olej arachidowy

    2 łyżki
  • olej arachidowy

    3 łyżki
  • sól morska

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Przyprawy rozgnieść w moździerzu z ½ cytryny i 3 łyżkami oleju arachidowego. Do marynaty włożyć kotlety i odstawić do lodówki na ok. 2-4 godziny. W czasie marynowania należy kilkakrotnie obrócić mięso. Następnie mięso wyjąć z marynaty, odcisnąć i osuszyć. Na patelni stopić masło z dwoma łyżkami oliwy, dodać rozmaryn, czosnek, czuszkę i smażyć lub grillować kotlety po ok. 5 minut z każdej strony. Mięso przełożyć na blachę i piec ok. 15 minut w temperaturze 150ºC. Kotlety z młodego prosięcia ułożyć na talerzach, wokół niego umieścić gruszki w śliwowicy z rozmarynem i świeżo siekaną czuszką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

09.04.2014 15:53
ekstra wykwintnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat