Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Kotlety wieprzowe z gruszkami i śliwowicą

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na kotlety schabowe (wieprzowe) z kostką z gruszkami i śliwowicą - propozycja na świąteczny obiad.

Składniki:

kotlety schabowe z kością 8 po ok. 120g sztuk
masła 2 łyżki
rozmaryn 1 gałązka
świeżo siekana czuszka do smak 1 sztuka
marynata 0 0
sok z cytryny 0,5 cytryny
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 5 ziaren
gruszki w zalewie 200 g
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Goździki całe Prymat 2 goździki
Owoc jałowca cały Prymat 4 ziarna
olej arachidowy 2 łyżki
olej arachidowy 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Kotlety wieprzowe z gruszkami i śliwowicą

Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Przyprawy rozgnieść w moździerzu z ½ cytryny i 3 łyżkami oleju arachidowego. Do marynaty włożyć kotlety i odstawić do lodówki na ok. 2-4 godziny. W czasie marynowania należy kilkakrotnie obrócić mięso.

Następnie mięso wyjąć z marynaty, odcisnąć i osuszyć. Na patelni stopić masło z dwoma łyżkami oliwy, dodać rozmaryn, czosnek, czuszkę i smażyć lub grillować kotlety po ok. 5 minut z każdej strony.

Mięso przełożyć na blachę i piec ok. 15 minut w temperaturze 150ºC. Kotlety schabowe ułożyć na talerzach, wokół niego umieścić gruszki w śliwowicy z rozmarynem i świeżo siekaną czuszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 09.04.2014 15:53
ekstra wykwintnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak