Wielkanoc: Boczek pieczony w miodzie i musztardzie z marynowanymi borowikami

Wielkanoc: Boczek pieczony w miodzie i musztardzie z marynowanymi borowikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marynata

  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

    1 szt
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • musztarda kremska Prymat

    3 łyżki
  • miód lipowy

    1 łyżka
  • wino białe

    100 ml
  • miód

    2 łyżki
  • koperek

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sól

    do smaku
  • borowiki

    200 g
  • boczek

    1 kg
  • wódka

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem boczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dokładnie natrzeć przyprawą do wieprzowiny połączoną z olejem, musztardą i miodem, przykryć pokrywą i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Tak przygotowane mięso piec 1,5 godziny w temperaturze 160°C.
Borowiki pokroić w plastry, połączyć z wódką, miodem, koperkiem i czosnkiem, doprawić do smaku.
Kruchy i soczysty boczek ostudzić (lub serwować na ciepło) i pokroić w plastry. Podawać z ciemnym pieczywem i marynowanymi borowikami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

endzi

01.03.2016 11:57
Az slinka cieknie :)

Joanna46

29.03.2013 21:51
Najbardziej zaintrygowały mnie te marynowane grzybki.

kriko

29.03.2013 20:50
lubie takie mieso pieczone

mufinka79

29.03.2013 17:12
Bardzo apetycznie się prezentuje. U mnie tez będzie mięsiwko :)

Krzysztof15

29.03.2013 15:57
pyszny ten boczus

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat