Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Boczek pieczony w miodzie i musztardzie z marynowanymi borowikami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marynata
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 szt
olej rzepakowy 4 łyżki
Musztarda kremska Prymat 3 łyżki
miód lipowy 1 łyżka
wino białe 100 ml
miód 2 łyżki
koperek 1 łyżka
ząbki czosnku 2 szt
sól do smaku
borowiki 200 g
boczek 1 kg
wódka 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Boczek pieczony w miodzie i musztardzie z marynowanymi borowikami

Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem boczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dokładnie natrzeć przyprawą do wieprzowiny połączoną z olejem, musztardą i miodem, przykryć pokrywą i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Tak przygotowane mięso piec 1,5 godziny w temperaturze 160°C.
Borowiki pokroić w plastry, połączyć z wódką, miodem, koperkiem i czosnkiem, doprawić do smaku.
Kruchy i soczysty boczek ostudzić (lub serwować na ciepło) i pokroić w plastry. Podawać z ciemnym pieczywem i marynowanymi borowikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 01.03.2016 11:57
Az slinka cieknie :)
Joanna46 29.03.2013 21:51
Najbardziej zaintrygowały mnie te marynowane grzybki.
kriko 29.03.2013 20:50
lubie takie mieso pieczone
mufinka79 29.03.2013 17:12
Bardzo apetycznie się prezentuje. U mnie tez będzie mięsiwko :)
Krzysztof15 29.03.2013 15:57
pyszny ten boczus

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak