Wiejskie kaszotto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    2 saszetka
  • żołądki z kurczaka

    600 g
  • cebula

    1
  • marchewka

    1
  • por

    4 łyżka
  • kurki blanszowane

    250 g
  • przyprawy

  • olej

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

2 saszetki kaszy jęczmiennej ( po 100 g )
600 g żołądków z kurczaka
1 duża cebula
1 duża marchewka
4 łyżki posiekanego pora ( zielona część )
250 g blanszowanych kurek ( użyłam mrożonych )
bulion warzywny
do smaku :
sól czosnkowo - ziołowa
pieprz czarny
curry
czerwona czubryca ostra
3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Żołądki dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w paseczki. Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić : marchew w półplasterki a cebulę w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć. Następnie dodać cebulę, marchew i por i dalej smażyć około 3 minuty.

Wsypać kaszę, przesmażyć, podlać jedną szklanką bulionu i dusić pod przykryciem 5 minut. Potem dodać przyprawy i gdy kasza wchłonie bulion ponownie podlać, dodać kurki i dalej dusić. Danie od czasu do czasu mieszać i dusić do miękkości kaszy w miarę potrzeby podlewając bulionem.

Danie nie ma być ani za suche ani nie powinno być za rzadkie od nadmiaru bulionu. Podawać na gorąco.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 19.02.2014 18:09
ciekawa propozycja
MagdaXXX 17.02.2014 14:30
fajna nazwa
Kuchenka 17.02.2014 14:00
podoba mi się :)
Barbara13 17.02.2014 13:01
ciekawa propozycja
margaret 17.02.2014 12:45
ciekawie)))
Adamorek 17.02.2014 12:36
dobrze wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat