Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiejski żurek na króliku

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2 litry
marchewka 1
pietruszka 1
seler 1 mały
por (biała część)
biała kiełbasa 4
żurek 0,5 litra
cebula 1
boczek 20 dkg
mąka 2 łyżki
śmietana 18 proc 0,5 szklanki
grzyby suszone 3 kapelusze
pieprz do smaku
czosnek 3 ząbki
majeranek 1 łyżka
dodatek
ziemniak 0,5 kg
królik 60 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Wiejski żurek na króliku

Mięso z królika umyć, zalać wodą i zagotować. Następnie dodać obraną marchewkę, seler, pietruszkę, pokrojonego w półkrążki pora, ziele, liść, czosnek i suszone grzyby. Gotować ok 1,5 godziny. Gdy mięso będzie ugotowane, dodać pokrojoną kiełbasę. (Ja nie przepadam za mięsem z królika dlatego potem dodaję kiełbasę). Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do zupy. Grzybki pokroić w paseczki. Dodać zakwas (najlepiej zrobiony w domu). W zimniej wodzie rozmieszać mąkę, rozrobić z gorącą zupą i gotować ok 5 minut. Wyłączyć. Śmietanę też rozmieszać z kilkoma łyżkami zupy i dodać do garnka. Już nie gotować. Dodać majeranek. Przyprawić pieprzem.
Ziemniaki ugotować osobno, wyłożyć na talerze, aby trochę przestygły i nie rozpłynęły się w zupie. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, okrasić ziemniaki. Wlać gorącą zupę. Można też podać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Taki żurek robiła moja babcia...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak