Mięso z królika umyć, zalać wodą i zagotować. Następnie dodać obraną marchewkę, seler, pietruszkę, pokrojonego w półkrążki pora, ziele, liść, czosnek i suszone grzyby. Gotować ok 1,5 godziny. Gdy mięso będzie ugotowane, dodać pokrojoną kiełbasę. (Ja nie przepadam za mięsem z królika dlatego potem dodaję kiełbasę). Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do zupy. Grzybki pokroić w paseczki. Dodać zakwas (najlepiej zrobiony w domu). W zimniej wodzie rozmieszać mąkę, rozrobić z gorącą zupą i gotować ok 5 minut. Wyłączyć. Śmietanę też rozmieszać z kilkoma łyżkami zupy i dodać do garnka. Już nie gotować. Dodać majeranek. Przyprawić pieprzem.
Ziemniaki ugotować osobno, wyłożyć na talerze, aby trochę przestygły i nie rozpłynęły się w zupie. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, okrasić ziemniaki. Wlać gorącą zupę. Można też podać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Taki żurek robiła moja babcia...