Wiejska zapiekanka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa wiejska

    0,75 kg
  • ziemniaki

    0,5 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    12 dag
  • ser żółty

    15 dag
  • ketchup

    1/2 szklanki
  • majonez

    2 łyżki
  • przyprawa Tzatzik Prymat

    1-2 łyżeczki
  • mąka przenna

    20 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • szczypta soli

  • masło

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wiejska zapiekanka foto
Ciasto: Mąkę, margarynę i jajko oraz szczyptę soli szybko zagnieść. Rozwałkować, wyłożyć wysmarowaną masłem 26 cm formę i podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Krok 2 - Wiejska zapiekanka foto
masa: ketchup wymieszać z majonezem startym żółtym serkiem oraz czosnkiem w proszku.
Krok 3 - Wiejska zapiekanka foto
Masą wyłożyć na cisto i rozsmarować.
Krok 4 - Wiejska zapiekanka foto
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Obgotować w osolonej wodzie następnie odcedzić. Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w plasterki.Układać na około formy ziemniaki następnie cebulkę, kawałki kiełbasy i pieczarki.
Krok 5 - Wiejska zapiekanka foto
Ponownie wszystkie składniki układać wkoło aż do zapełnienia całej formy. Piec ok 25-30 minut w temp 160 stopni.
Krok 6 - Wiejska zapiekanka foto
Przed podaniem można polać ketchupem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
PIOTR11 16.02.2014 21:00
apetycznie wygląda
owca441 17.06.2013 18:09
swietnie się prezentuje
KasiaK90 17.06.2013 17:15
pyszniutka :)
Megg 17.06.2013 17:14
zapiekaneczka wygląda bardzo apetycznie
eMMe 17.06.2013 14:03
Dla mnie super:)
biatriss 17.06.2013 12:53
a jak ladnie podana!
Ania321 17.06.2013 12:45
zapowiada się pysznie :)
matesko 17.06.2013 12:07
pięknie wygląda
Cranberry 17.06.2013 11:07
ciekawy pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat