Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiejska zapiekanka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa wiejska 0,75 kg
ziemniaki 0,5 kg
cebula 1 sztuka
pieczarki 12 dag
ser żółty 15 dag
ketchup 1/2 szklanki
majonez 2 łyżki
przyprawa Tzatzik Prymat 1-2 łyżeczki
mąka przenna 20 dag
jajko 1 sztuka
szczypta soli
masło 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Wiejska zapiekanka

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę, margarynę i jajko oraz szczyptę soli szybko zagnieść. Rozwałkować, wyłożyć wysmarowaną masłem 26 cm formę i podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Krok 1 - Wiejska zapiekanka foto
2
masa: ketchup wymieszać z majonezem startym żółtym serkiem oraz czosnkiem w proszku.
Krok 2 - Wiejska zapiekanka foto
3
Masą wyłożyć na cisto i rozsmarować.
Krok 3 - Wiejska zapiekanka foto
4
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Obgotować w osolonej wodzie następnie odcedzić. Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w plasterki.Układać na około formy ziemniaki następnie cebulkę, kawałki kiełbasy i pieczarki.
Krok 4 - Wiejska zapiekanka foto
5
Ponownie wszystkie składniki układać wkoło aż do zapełnienia całej formy. Piec ok 25-30 minut w temp 160 stopni.
Krok 5 - Wiejska zapiekanka foto
6
Przed podaniem można polać ketchupem
Krok 6 - Wiejska zapiekanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PIOTR11 16.02.2014 21:00
apetycznie wygląda
owca441 17.06.2013 18:09
swietnie się prezentuje
KasiaK90 17.06.2013 17:15
pyszniutka :)
Megg 17.06.2013 17:14
zapiekaneczka wygląda bardzo apetycznie
eMMe 17.06.2013 14:03
Dla mnie super:)
biatriss 17.06.2013 12:53
a jak ladnie podana!
Ania321 17.06.2013 12:45
zapowiada się pysznie :)
matesko 17.06.2013 12:07
pięknie wygląda
Cranberry 17.06.2013 11:07
ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak