Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiejska tarta

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 20 dag
masło 12 dag
czosnek 2 ząbki
sól 1/4 łyżeczki
jajko 1 sztuka

NADZIENIE

kaszanka 40 dag
ziemniaki 6 dużych
jajko 1 sztuka
śmietana 1,5 łyżki
sól i pieprz
koperek do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Wiejska tarta

CIASTO:Mąkę przesiewamy na miskę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte.
NADZIENIE: Ziemniaki obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Kiszkę delikatnie podgrzewamy, aby można było ją równomiernie rozprowadzić. Koperek drobno siekamy. Jajko miksujemy z śmietaną. Doprawiamy do smaku.

Na wyłożone ciasto kruche wykładamy kaszankę. Przykrywamy ją pokrojonymi w plastry ziemniakami. Ziemniaki zalewamy spoiwem jajeczno-śmietanowym. Całość posypujemy koperkiem i wkładamy do piekarnika na 40 minut ( 180°C).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2017 21:35
Bardzo dobra.
Wacław 30.12.2016 11:34
pyszna propozycja :-)
Ola1984 29.12.2016 10:00
Konkretne danie :) Bardzo ciekawy przepis :)
Diana Rusiłowicz 29.12.2016 00:29
Jakie pyszności :)
Iwusia 28.12.2016 21:39
fantastyczne połączenie
KORAL 28.12.2016 21:32
Pycha....:)
IKrakowianka 28.12.2016 21:19
pomysłowa!
wwwiolka 28.12.2016 20:55
Bardzo fajny przepis.
ada.la 28.12.2016 20:24
ciekawy przepis
bertpvd 28.12.2016 19:46
ciekawe smaki
Renata9 28.12.2016 18:28
Smaczna tarta
Gracer 28.12.2016 18:09
super przepis
Konczi 28.12.2016 18:04
uwielbiam takie tarty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak