Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiedeński garnek husarski

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 600 g
cebule 2
wino czerwone wytrawne 300 ml
ocet winny czerwony 50 ml
koniak 50 ml
pieprz czerwony
Liść laurowy suszony Prymat 2
Goździki całe Prymat 3
marchewki 2
grzyby suszone 15 g
olej 2 łyżki
mąka 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
śmietana kremówka 100 ml
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wiedeński garnek husarski

Mięso umyłem , osuszyłem , pokroiłem w kostkę. Przygotowałem marynatę : posiekałem cebulę , wymieszałem z winem , ostem, koniakiem, czerwonym pieprzem, listkami laurowymi i goździkami. Marynatą zalałem mięso , przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki. Wyjąłem mięso , osączyłem , marynatę pozostawiłem.
Obrałem marchewki i pokroiłem w kostkę. Grzyby po namoczeniu pokroiłem w paski.
Rozgrzałem olej, usmażyłem mięso ( 10 minut). Oprószyłem mąką, dodałem koncentrat i grzyby. Wlałem marynatę i półtorej szklanki wody. Dusiłem 45 minut pod przykryciem. Po 15 minutach dodałem marchewkę. Po zakończeniu gotowania wymieszałem ze śmietaną, przyprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem udekorowałem natką pietruszki.
Podałem z kaszą gryczaną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ggosienka68 02.12.2014 15:14
pożywne i pyszne :)
Anna169Hosz 24.11.2014 09:40
Pyszny, husarze pod Wiedniem na pewno byliby zadowoleni :)
Kolorowa 23.11.2014 20:25
ładnie podane
Katarzyna59 23.11.2014 18:26
bardzo smaczny
engie23 23.11.2014 18:08
apetycznie wygląda
Megg 23.11.2014 18:01
pyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak