Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    45 dag
  • drożdże

    3 dag
  • cukier

    5 dag
  • żółtko jajek

    3 szt
  • masło

    5 dag
  • mleko

    300 ml
  • masło

    20 dag
  • białko

    1 do smarowania ciasta
  • mąka

    do podsypania
  • galaretka morelowa

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
Mąkę przesiać do miski. Z 15 dag mąki, drożdży, cukru i 100 ml mleka zrobić rozczyn.
Krok 2 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozmącone w reszcie mleka żółtka, szczyptę soli i starannie wyrobić.
Krok 3 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
. Pod koniec dodać stopione masło. Wyrobić i odstawić przykryte w ciepłe miejsce .
Krok 4 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
Wyrośnięte wyłożyć na matę i wywałkować. Rozłożyć kawałki masła lub rozsmarować zostawiając margines.
Krok 5 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych.
Krok 6 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
Ostatni raz wywałkować ciasto na grubość 4-5mm i pokroić w duże kwadraty.
Krok 7 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
Na środku każdego położyć łyżeczkę musu morelowego, naciąć rogi ciasta i
Krok 8 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
złożyć wiatraczek.Ułożyć na blasze i odstawić, aby podrosły.
Krok 9 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
Posmarować białkiem i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 10 - Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym foto
Gorące oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Christopher
Ciasto jest delikatne, lekkie, puszyste. Polecam.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewasylwia 09.10.2014 14:28
Pięknie wygląda a w smaku napewno pyszności.
iziona 09.10.2014 08:18
No ja sobie ten przepis zapisuję :)
Maria 70 08.10.2014 17:44
Wspaniałe.Lubię wypieki z takiego ciasta .
EmciaPichci 08.10.2014 16:43
woow! wyglądają ekstra!
Christopher 08.10.2014 15:30
Zapewniam,że ciasto jest pyszne.Lekkie, listkujące, pulchne. Robię je za rzadko,tak mówi rodzinka.
wyattearp 08.10.2014 13:39
pyszne wiatraczki
Mniam 08.10.2014 11:37
Muszą być bardzo smaczne.
mysza75 08.10.2014 11:22
jaki piękny wiatrak można nim pokręcić ha ha
dodi 08.10.2014 11:11
mniam, mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat