Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wianek z bakaliami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 1/2 kostki
mąka 2 szklanki
jajko 1 sztuka
woda 1/4 szklanki
mleko 1/3 szklanki
masło 1/3 kostki
cynamon 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa 2 szczypty
brązowy cukier 4 łyżki
rodzynki 1/2 szklanki
morele 1/2 szklanki
cukier biały 1/3 szklanki
sól 1 szczypta
orzechy 1/2 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: wianek z bakaliami

Kroki postępowania

1
Bakalie należy drobno posiekać.
Krok 1 - wianek z bakaliami foto
2
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, a w ciepłym mleku masło. Wlewamy je do mąki i zagniatamy, dodajemy również jajko i wyrabiamy ciasto aż będzie odrywało się od rąk. Jeśli zajdzie potrzeba należy podsypywać ciasto mąką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto należy rozwałkować na kształt prostokąta. W rondelku należy rozpuścić brązowy cukier i dodać do niego bakalie. Takie bakalie wykładamy na ciasto i zwijamy jak roladę, łączymy obydwa końce i nacinamy dookoła ale nie do końca, przekręcamy każdy przecięty kawałeczek ciasta tak aż powstanie wianuszek.
Krok 2 - wianek z bakaliami foto
3
Pieczemy około 45 minut w 170 stopniach.
Krok 3 - wianek z bakaliami foto
4
Smacznego.
Krok 4 - wianek z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agi 30.05.2013 00:52
To może być dobre :)
Konczi 23.05.2013 17:58
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak