Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wgilijna kapusta z grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2,5 kg
kapusta biała 1/4 główki
pieczarki 500 g
grzyby leśne 1 szklanka
grzyby suszone 7 sztuk
sól i pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 5 kulek
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat
masło do smażenia
cebula 3 sztuki

Porada

Kapustę przynajmniej raz odgrzewam.

Przepis i sposób przygotowania na: Wgilijna kapusta z grzybami

Kroki postępowania

1
Kapustę białą szatkujemy, chwilę gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i studzimy.
Krok 1 - Wgilijna kapusta z grzybami foto
2
Kapustę kiszoną płuczemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 25 minut. Po tym czasie kapustę odcedzamy, zalewamy gorącą wodą, dodajemy białą kapustę i gotujemy. Dodajemy przyprawy. Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem na ok 30 minut.
Krok 2 - Wgilijna kapusta z grzybami foto
3
Cebulę oraz pieczarki oczyszczamy. Cebulę siekamy, a pieczarki kroimy w drobną kostkę. Ja użyłam także mrożonych grzybów leśnych, które wcześniej rozmroziła. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę szklimy cebulę, dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy. Gdy płyn zredukuje się nam znacznie zawartość patelni wraz z płynem dodajemy do kapusty. Na tej samej patelni z odrobiną masła podsmażamy chwilkę grzyby leśne.
Krok 3 - Wgilijna kapusta z grzybami foto
4
Podsmażone leśne grzyby dodajemy do kapusty i wolno gotujemy. Kapustę podlewam wodą, w której moczyły się grzyby. Gotujemy, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Doprawiamy finalnie do smaku - ja użyłam przyprawy do bigosu i dań z kapusty.
Krok 4 - Wgilijna kapusta z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 27.12.2016 15:40
lubię taką kapustę
cukiereczek 22.12.2016 19:31
i ja tez taką lubię
benka 22.12.2016 17:55
Smaczna kapusta.
dodi 22.12.2016 15:10
pyszniutka, mniam
kasia.s 22.12.2016 13:14
Ja dziś startuję ze swoim :)
Habibi 22.12.2016 12:40
U mnie również bez dodatku białej kapusty - tylko kiszoną i bardzo dużo grzybków suszonych :) Uwielbiam ją :)
Franciszek 22.12.2016 00:47
pyszna kapusta
IKrakowianka 21.12.2016 23:33
bardzo lubię
Renata9 21.12.2016 23:25
Pyszna kapustka
Jadwiga/Jaga85 21.12.2016 22:44
Bardzo lubię
magdow 21.12.2016 22:20
smaczny przepis !
Renataj 21.12.2016 22:10
Apetyczna kapustka wigilijna:) U mnie jest sama kiszona kapusta tylko z grzybami suszonymi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak