Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wesołe pulpeciki szwedzkie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Mięso

mięso mielone wieprzowe 250 gram
mięso mielone wołowe 250 gram
cebula 1 szt
bułka 1 szt
jajko 1 szt
kwaśna śmietana 0,5 szklanki
mleko 200 ml
pietruszka 1 gałązka
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
oliwa 1 łyżka

Sos

cebula 1 szt
masło 1 łyżka
bulion 1 kostka
musztarda 2 łyżki
Zasmażka: 2 łyżki
pomidory krojone z puszki 3 łyżki

Dodatki

żurawina 3 łyżki
ziemniaki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Wesołe pulpeciki szwedzkie

Kroki postępowania

1
Drobno pokroić cebulę, bułkę namoczyć w mleku. Mięso połączyć i zagnieść z przyprawami. dodaj bułkę, śmietanę i jajko i zagnieć aż powstanie a'la mięsna pasta lub zmiksuj aż powstanie jednolita masa.
Krok 1 - Wesołe pulpeciki szwedzkie foto
2
Wymieszaj, ulep małe kuleczki, obtocz w pszennej mące
Krok 2 - Wesołe pulpeciki szwedzkie foto
3
smaż na oleju lub oliwie przez 30 minut.
Krok 3 - Wesołe pulpeciki szwedzkie foto
4
cebulę pokroić, zeszklić na maśle, dodać wino, zagotować, dodać bulion. Gotuj 10 minut bez pokrywki aby sos nieco odparował. Zrób i dodaj zasmażkę, ponownie zagotuj ciągle mieszając, Dodaj musztardę i pomidory.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podawać ziemniakami/frytkami i żurawiną
Krok 4 - Wesołe pulpeciki szwedzkie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 06.09.2014 07:48
też takie lubię
CAROLL1989 05.09.2014 14:13
Można zrobić nawet z sosem grzybowym, wychodzą pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak