Wesołe pulpeciki szwedzkie

Wesołe pulpeciki szwedzkie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • mięso mielone wieprzowe

    250 gram
  • mięso mielone wołowe

    250 gram
  • cebula

    1 szt
  • bułka

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • kwaśna śmietana

    0,5 szklanki
  • mleko

    200 ml
  • pietruszka

    1 gałązka
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • oliwa

    1 łyżka

Sos

  • cebula

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • bulion

    1 kostka
  • musztarda

    2 łyżki
  • Zasmażka:

    2 łyżki
  • pomidory krojone z puszki

    3 łyżki

Dodatki

  • żurawina

    3 łyżki
  • ziemniaki

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Wesołe pulpeciki szwedzkie

Kroki postępowania

Krok 1 - Wesołe pulpeciki szwedzkie foto
Drobno pokroić cebulę, bułkę namoczyć w mleku. Mięso połączyć i zagnieść z przyprawami. dodaj bułkę, śmietanę i jajko i zagnieć aż powstanie a'la mięsna pasta lub zmiksuj aż powstanie jednolita masa.
Krok 2 - Wesołe pulpeciki szwedzkie foto
Wymieszaj, ulep małe kuleczki, obtocz w pszennej mące
Krok 3 - Wesołe pulpeciki szwedzkie foto
smaż na oleju lub oliwie przez 30 minut.
Krok 4 - Wesołe pulpeciki szwedzkie foto
cebulę pokroić, zeszklić na maśle, dodać wino, zagotować, dodać bulion. Gotuj 10 minut bez pokrywki aby sos nieco odparował. Zrób i dodaj zasmażkę, ponownie zagotuj ciągle mieszając, Dodaj musztardę i pomidory.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podawać ziemniakami/frytkami i żurawiną

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Margo1 06.09.2014 07:48
też takie lubię
CAROLL1989 05.09.2014 14:13
Można zrobić nawet z sosem grzybowym, wychodzą pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat