Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wereszczaka w wersji litewskiej

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
podgardle wędzone 0,5 kg
buraki ćwikłowe 3 szt
zakwas buraczany 1 szklanka
cebula 1 szt
chleb żytni 2-3 kromki
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 kulki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wereszczaka w wersji litewskiej

Kroki postępowania

1
Podgardle pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i pokrojony na małe kawałki schab. Smażyć razem kilka minut.

Buraki ugotować lub upiec wcześniej w piekarniku ( ja wykorzystałam takie, które zostały po zrobieniu ćwikły).
Krok 1 - Wereszczaka w wersji litewskiej foto
2
Zetrzeć buraki i dodać do mięsa. Podlać całość wywarem buraczanym/kiszonym czerwonym barszczem, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi a następnie nakryć pokrywką i duści na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dołożyć starty suchy, żytni chleb.
Krok 2 - Wereszczaka w wersji litewskiej foto
3
Dusić razem, aż sos się zagęści.
Wedle tradycji podawać z kaszą gryczaną.
Krok 3 - Wereszczaka w wersji litewskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 20.12.2013 11:30
ciekawy pomysł
Kolorowa 24.10.2013 23:24
wygląda smakowicie ;)
Dorota59 24.10.2013 15:08
zapowiada się smakowite danie
gosia561 24.10.2013 14:00
lubię litewską kuchnię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak