Przepis i sposób przygotowania na: Weisswurst - biała kiełbasa w piwie, DS XXI odc. 36
Zobacz, jak krok po kroku upiec białą kiełbasę w piwie, z kapustą i grzybami. Poniżej znajdziesz przydatne wskazówki, na co zwrócić uwagę przygotowując weisswurst.
Jak zrobić weisswurst - białą kiełbasę w piwie?
Cebulę i czosnek kroimy w piórka. Do brytfanny wlewamy piwo, dodajemy suszone grzyby, ziele angielskie całe Prymat i liść laurowy suszony Prymat. Dorzucamy pokrojone warzywa i białą kiełbasę. Solimy i pieprzymy, całość pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w 100C.
Brytfannę wyjmujemy z piekarnika, do kiełbasy dodajemy sos sojowy oraz odciśniętą kapustę kiszoną i całość wkładamy z powrotem do piekarnika nagrzanego na tą samą temperaturę na kolejne 40 minut.
W międzyczasie ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki podsmażamy na oleju na patelni. Po chwili dodajemy do nich posiekany szczypiorek i suszoną słodką paprykę.
Do małego naczynia nakładamy musztardę miodową Prymat. Upieczoną kiełbasę podajemy wraz z kiszoną kapustą, podsmażonymi ziemniakami i preclem. Na koniec wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem.