Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Weisswurst - biała kiełbasa w piwie, DS XXI odc. 36

4.5
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Danie inspirowane kuchnią bawarską - weisswurst - biała kiełbasa w piwie, z kapustą i grzybami oraz dodatkami - ziemniaczkami i musztardą miodową.

Składniki:

kiełbasa biała
1 kilogram
piwo jasne
1 szklanka
Ziele angielskie całe Prymat
2-3 sztuki
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3-4 sztuki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
grzyby suszone
10 gramów
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
Kapusta kwaszona z marchewką
250 gramów
sos sojowy
2-3 łyżeczki

Dodatki:

ziemniaki ugotowane
6-7 sztuk
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
olej
2 łyżki
Musztarda miodowa Prymat
kilka łyżek
Sklep Prymat
szczypiorek
1/2 pęczka
Sklep Prymat
Precel
2-3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Weisswurst - biała kiełbasa w piwie, DS XXI odc. 36

Zobacz, jak krok po kroku upiec białą kiełbasę w piwie, z kapustą i grzybami. Poniżej znajdziesz przydatne wskazówki, na co zwrócić uwagę przygotowując weisswurst.

 

Jak zrobić weisswurst - białą kiełbasę w piwie?

1

Cebulę i czosnek kroimy w piórka. Do brytfanny wlewamy piwo, dodajemy suszone grzyby, ziele angielskie całe Prymat i liść laurowy suszony Prymat. Dorzucamy pokrojone warzywa i białą kiełbasę. Solimy i pieprzymy, całość pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w 100C.

2

Brytfannę wyjmujemy z piekarnika, do kiełbasy dodajemy sos sojowy oraz odciśniętą kapustę kiszoną i całość wkładamy z powrotem do piekarnika nagrzanego na tą samą temperaturę na kolejne 40 minut.

3

W międzyczasie ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki podsmażamy na oleju na patelni. Po chwili dodajemy do nich posiekany szczypiorek i suszoną słodką paprykę.

4

Do małego naczynia nakładamy musztardę miodową Prymat. Upieczoną kiełbasę podajemy wraz z kiszoną kapustą, podsmażonymi ziemniakami i preclem. Na koniec wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Przygotowanie Weisswurst z kapustą kiszoną i grzybami wymaga uwzględnienia kilku kluczowych elementów, aby danie było smaczne i zbalansowane:

  • Jakość białej kiełbasy (Weisswurst): Ważne jest, aby wybrać świeżą, wysokiej jakości białą kiełbasę. Tradycyjna Weisswurst jest delikatna, lekko przyprawiona i nie powinna być gotowana w zbyt wysokiej temperaturze, aby nie straciła swojej struktury i smaku. Zamiast gotowania w wodzie, w tym przepisie kiełbasa jest pieczona w piwie, co dodaje jej aromatu.
  • Piwo do pieczenia: Wybór odpowiedniego piwa ma duże znaczenie. Zazwyczaj stosuje się piwo jasne (lager lub piwo pszeniczne), które ma łagodny, chmielowy smak, podkreślający delikatność kiełbasy.
  • Kapusta kiszona: Kiszoną kapustę przed gotowaniem warto lekko wypłukać, aby zbalansować jej kwasowość. Długie duszenie kapusty z grzybami w piwie pozwala na uzyskanie bogatego smaku i przyjemnej miękkości, co idealnie komponuje się z białą kiełbasą.
  • Grzyby: Użycie świeżych lub suszonych grzybów (np. borowików) wprowadza głęboki, ziemisty smak, który doskonale współgra z delikatną kiełbasą i kwaśną kapustą. Ważne, aby grzyby były odpowiednio przygotowane – podsmażone lub uduszone, aby wydobyć z nich pełny aromat.
  • Odpowiednia temperatura pieczenia: Pieczona biała kiełbasa powinna być przygotowywana w umiarkowanej temperaturze, aby pozostała soczysta i nie popękała. Należy kontrolować czas pieczenia, aby nie przesuszyć mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak