Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Węgorz z sosem koperkowym.

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wegorz 1 sztuka
mąka 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
gęsta śmietana 3 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
koperek świeży 1 garść
sok z cytryny
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Węgorz z sosem koperkowym.

Nie często udaje nam się go złowić ale czasami mamy szczęście .Węgorza zawinąć sznurkiem tuż przy skrzelach i naciąć w okół skórę ,najlepiej przywiązać go do klamki dobrze złapać i jednym ruchem ściągnąć całą skórę, wyczyścić rybkę i wymoczyć.Pokroić w dzwonki zasolić i odstawić do lodówki na około 2 godzinki.Do miski lub głębokiego talerza wsypuję mąkę i dodaje świeżo mielony pieprz mieszam i obtaczam w tym naszą rybkę. Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy kawałki węgorza .W między czasie robimy sos; do miseczki wlewamy śmietanę ,oraz jogurt dodajemy posiekany koper ,oraz sok z połowy cytryny na koniec dodajemy pieprz. Na talerzyk wykładamy nasz sos na to kawałki węgorza całość skrapiamy sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 29.04.2016 19:14
W takim wydaniu węgorza nie miałam jeszcze okazji spróbować:(
6zer
6zer 25.11.2013 13:07
swietnie danie
mic 25.11.2013 12:35
dawno nie jadłem
Monika10 25.11.2013 12:34
super rybka
bogusia19 25.11.2013 11:56
smacznie wygląda
sanielcia 25.11.2013 11:31
musi być dobry :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak