Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

węgorz z rusztu

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

węgorze 2 średnie
wywar z wloszczyzny
wody zakwaszonej kwaskiem cytr ½ szklanki
mąki ziemniaczanej 1 łyżka
sól
cukru 1 Łyżeczka
ryż 1 Szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: węgorz z rusztu

Ryż zalać dwoma szklankami wody, dodać łyżeczkę oleju i szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty. Zawinąć garnek w gazetę, owinąć kocykiem, odstawić w ciepłe miejsce, aby ryż „doszedł”.
Węgorza obrać ze skóry i oczyścić z ości, umyć, pokroić w kawałki. Następnie obgotować w wywarze z włoszczyzny, wyjąć, obsuszyć ściereczką, oprószyć solą, piec na ruszcie, obracając, aby skórka zrumieniała z obu stron.
Z wywaru, kwasku cytrynowego, soli, cukru i mąki ziemniaczanej przygotować sos. Przy podaniu na talerz najpierw nałożyć ryż następnie polać go sosem i na wierzchu położyć rybę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 31.08.2011 15:06
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak