Węgierskie leczo z hiszpańską chorizo

Węgierskie leczo z hiszpańską chorizo

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kolorowe papryki

    3 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • pomidory

    5 sztuk
  • czosnek

    3 ząbki
  • słodka papryka w proszku

    1 łyżeczka
  • świeży majeranek /same listki/

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz świeżo mielony

    do smaku
  • chorizo

    150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Węgierskie leczo z hiszpańską chorizo foto
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w sporą kostkę. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój na kawałki. Do rondla przełóż pokrojoną na cienkie plasterki kiełbasę i podsmażaj z obu stron na średnim ogniu.
Krok 2 - Węgierskie leczo z hiszpańską chorizo foto
Następnie kiełbasę przełóż na talerz, a na wytopionym z kiełbasy tłuszczu usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 3 - Węgierskie leczo z hiszpańską chorizo foto
Dodaj obie papryki w proszku i wymieszaj. Dodaj wcześniej pokrojone papryki i mieszając smaż 4-5 minut. Po tym czasie dodaj pomidory, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i zagotuj. Całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, ale w żadnym wypadku nie mogą się rozgotować, muszą być lekko chrupiące. Włóż do rondla z warzywami wcześniej podsmażoną kiełbasę, listki świeżego majeranku i wymieszaj.
Krok 4 - Węgierskie leczo z hiszpańską chorizo foto
Najlepiej smakuje podane z domowym chlebem razowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ONY_za_kare

05.12.2014 08:00
to musi być pyszne

Alex_M

19.12.2013 10:37
to są w 100% moje smaki :)

Wacław

04.12.2013 10:06
moje smaki,uwielbiam takie potrawy

Rybciia

27.05.2013 11:41
uwielbiam :-)

Aneta41

04.02.2013 20:10
super

barbara11561

08.12.2012 21:06
bardzo pyszne

Grazyna0211

30.10.2012 19:08
bardzo kusząco wygląda

Agnieszka172

28.10.2012 16:07
lubię leczo w każdym wydaniu

ben-ka

27.10.2012 23:29
takie jedzonko to ja bardzo lubię.

adelajda

21.10.2012 20:27
super apetyczne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat