Węgierskie ciasteczka kiffles

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • żółtko jajek

    3
  • masło miękkie

    220 gram
  • serek kremowy

    220 gram
  • dżem morelowy

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Węgierskie ciasteczka kiffles foto
Masło i serek przełóż do miski i utrzyj mikserem. Dodaj żółtka i jeszcze przez chwilę ucieraj. Do utartego masła dodaj mąkę wymieszaną wraz z cukrem i solą. Połącz.
Ciasto podziel na pięć części. Każdą część uformuj w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto odstaw na całą noc do lodówki.Następnego dnia ciasto wyjmij z lodówki i odstaw aby się zagrzało,ok. 1 godzinę. Następnie każdą kulkę rozwałkuj na stolnicy. Okrągłą foremką wycinaj kółka,a następnie nadaj im lekko owalny kształt
Krok 2 - Węgierskie ciasteczka kiffles foto
Na każdy kawałek ciasta wyłóż ok. 1 łyżeczkę dżemu,rozsmaruj i zawiń w rulon.
Krok 3 - Węgierskie ciasteczka kiffles foto
Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe ciastka piecz w 175 C. przez ok. 10-15 minut. Ostudź i posyp cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bertpvd 04.05.2017 08:00
Pyszne ciasteczka
Kuchcik gotuje 16.01.2017 05:56
Bardzo apetyczne ciasteczka :)
Marcepanowy kącik 13.01.2017 08:48
Skusiłaś mnie ciasteczkami. Zabieram się za nie :)
Diana Rusiłowicz 05.01.2017 01:05
Wyglądają apetycznie :)
Ewa Wojtaszko 02.01.2017 13:18
np. philadelphia
tomek18 29.12.2016 19:02
super ciacha
KuchniaMagdaLeny 29.12.2016 00:31
Pyszne ciasteczka :)
Ela15 25.12.2016 20:03
świetne ciasteczka
berys18 23.12.2016 11:39
fajne ciasteczka
Grazyna0211 22.12.2016 18:09
smacznie się zapowiadają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat