Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Węgierski kociołek z karczkiem, papryką i bakłażanem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczek 650 gram
boczek wędzony 200 gram
papryka czerwona 2 szt
cebula 2 szt
bakłażan 1 mała szt
woda 3 szklanki
musztarda 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 czubata łyżka
mąka pszenna 3 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
pieprz
olej rzepakowy 3 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Węgierski kociołek z karczkiem, papryką i bakłażanem

Karczek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do miski, dodać musztardę, majeranek, paprykę słodką, ostrą i sól himalajską. Wymieszać tak, by mięso równomiernie pokryło się przyprawami i odstawić na pół godziny.
Oprószyć mięso mąką i podsmażyć je na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do garnka, wlać dwie szklanki wody (pozostałą szklankę przeznaczyć na uzupełnienie wody w czasie duszenia), przykryć i dusić przez pół godziny.
Boczek pokroić w kostkę, cebulę w ćwierćplasterki, paprykę w paski, bakłażana w kostkę.
Na patelni lekko podsmażyć boczek, a gdy wytopi się trochę tłuszczu, wrzucić paprykę i cebulę. Dusić przez kilka minut, następnie dodać do garnka z mięsem i znów dusić pół godziny.
Dodać bakłażana i dusić jeszcze 15 minut. Przyprawić danie pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z pieczywem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 23.07.2017 11:07
Fajne, jednogarnkowe danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak