Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Węgierski kociołek

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1/2 kg
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1/2 sztuki
fasola czerwona z puszki 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat
mąka pszenna 2 łyżki
woda
Majeranek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
sól i pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
olej do smażenia
ziemniaki 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Węgierski kociołek

Kroki postępowania

1
Mięso wieprzowe kroję na kawałki, doprawiam przyprawą do gulaszu Prymat, majerankiem, solą i pieprzem, następnie dodaję posiekany czosnek - wszystko mieszam i zostawiam na kilka godzin, wstawiam do lodówki.
Krok 1 - Węgierski kociołek foto
2
Po tym czasie rozgrzewam na patelni olej, przekładam mięso i podsmażam.
Krok 2 - Węgierski kociołek foto
3
Kiedy mięso delikatnie się zrumieni, dodaję pokrojone w kostkę cebule, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Następnie przekładam mięso do większego garnka, zalewam gorącą wodą i gotuję pod przykryciem.
Krok 3 - Węgierski kociołek foto
4
W tym czasie przygotowuję ziemniaki, krojąc je na dość duże kawałki.
Krok 4 - Węgierski kociołek foto
5
Kiedy mięso lekko zmięknie, dorzucam do niego ziemniaki i solę potrawę. W razie potrzeby dolewam jeszcze gorącą wodę.
Krok 5 - Węgierski kociołek foto
6
Papryki kroję w paski (u mnie są mrożone, gdyż latem miałam ich nadmiar, a teraz mogę je zużyć do różnych dań), wykładam czerwoną fasolkę.
Krok 6 - Węgierski kociołek foto
7
Kiedy ziemniaki będą już prawie gotowe, dorzucam papryki - chwilę gotuję, następnie koncentrat pomidorowy - znowu gotuję, a na końcu fasolkę. Teraz rozprowadzam mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęszczam sos. Dodaję łagodną i ostrą paprykę. Wszystko dokładnie mieszam i doprawiam do smaku.
Krok 7 - Węgierski kociołek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 08.02.2015 12:10
wygląda bardzo zachęcająco
R'n'G Kitchen 28.01.2015 16:41
Przepyszny!!!
Janina 28.01.2015 16:16
Smaczne i konkretne danie;)
Agnieszka-87-25 28.01.2015 15:16
pożywne smaczne
Wacław 28.01.2015 14:57
znakomite danie,uwielbiam takie jedzonko :-)
Konczi 28.01.2015 14:47
Pyszny kociołek .. apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak