Węgierski Gundel (Gundel placenta)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

NALEŚNIKI

  • mąka

    15 dag
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    1 szklanka
  • woda

    1/3 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • olej do smażenia

  • masło

    2 łyżki do posmarowania naleśników

NADZIENIE;

  • orzechy włoskie

    20 dag
  • cukier puder

    10 dag
  • masło

    5 dag
  • rum

    1 kieliszek
  • rodzynki

    4 łyżki
  • śmietana

    łyżka

SOS;

  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • rum

    1 kieliszek
  • śmietana 30%

    1 łyżka
  • kakao

    0,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

NALEŚNIKI:
Składniki na ciasto przekładamy do naczynia i miksujemy. Smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzany olej. Ciasto rumienimy z obu stron.
Gotowe naleśniki smarujemy przygotowanym wcześniej nadzieniem. Zwijamy.
Smarujemy po wierzchu masłem i zapiekamy około 15 minut.
Tuż przed podaniem polewamy sosem czekoladowym.

NADZIENIE:Wszystkie składniki na farsz mieszamy na jednolitą masę. Smarujemy naleśniki.
SOS:
Czekoladę topimy z rumem. Dokładamy kakao oraz śmietankę. Całość dokładnie mieszamy. Sos powinien być gładki, lśniący i niezbyt gęsty.
Gotowym polewamy naleśniki

Jadwiga/Jaga85
Naleśniki są wyjątkowo sycące i doskonałe na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego. Naleśniki pochodzą z kuchni Węgierskiej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 31.01.2015 18:26
w takim wydaniu nie jadłam jeszcze
cukiereczek 31.01.2015 13:38
ależ ro pysznie wygląda
erym 31.01.2015 13:33
nie znam potrawy, musi byc pyszna!
Anna133 31.01.2015 12:25
bardzo fajne danie, nie jadłam nigdy
Stenka 31.01.2015 11:59
ciekawy przepis
Konczi 31.01.2015 09:49
Pysznie wyglądają :)
Agnieszka-87-25 31.01.2015 08:39
ciekawe to
olkaaa 31.01.2015 08:14
Ładnie wygląda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat