Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Węgierski chłodniki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 75 dag
cukier 10 dag
woda 3 szklanki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
mleko 3 szklanki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
śmietana 2 łyżki
mąka 1 łyżeczka
sok z cytryny z 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Węgierski chłodniki

Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, posypać cukrem, zalać wodą i ugotować (lecz nie rozgotować) Następnie dodać cynamon, mleko i wino. Śmietanę rozmącić z mąką, wlać do zupy, zagotować i odstawić. Zupę schłodzić w lodówce, doprawić sokiem z cytryny i podawać z ciasteczkami np. herbatnikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak